România se află în topul statelor care importă petrol și produse petroliere din Rusia, în ciuda sancțiunilor occidentale impuse Moscovei. Țara noastră ocupă locul 16 în rândul celor mai mari importatori de combustibili fosili rusești, cu achiziții în valoare de 1,4 miliarde de dolari. Informațiile apar într-o analiză a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) realizată în primele 100 de zile de război, între 24 februarie și 4 iunie 2022.
În cele șase luni care au trecut de la invazia pe care a declanșat-o în Ucraina, Rusia continuă să exporte cantități importante de petrol și gaze naturale. Aceasta în ciuda sancțiunilor impuse de statele occidentale. În primele 100 de zile ale războiului, Moscova a exportat combustibili fosili în valoare de 97,7 miliarde de dolari, cu o medie de 977 de milioane de dolari pe zi.
Informațiile apar într-o analiză a Centrului pentru cercetare din energie care are în vedere perioada cuprinsă între 24 februarie și 4 iunie 2022. Conform cercetării CREA, în topul țărilor importatoare de combustibili fosili din Rusia, se situează China cu achiziții de 13,1 miliarde de dolari, Germania cu 12,7 miliarde de dolari sau Italia cu 8,2 miliarde de dolari. Pe următoarele locuri s-au clasat Țările de Jos cu achiziții de 8,2 miliarde de dolari, Turcia cu 7 miliarde, Polonia cu 4,6 miliarde de dolari, Franța cu 4,5 miliarde și India cu 3,6 miliarde de dolari. China a fost cel mai mare importator din Rusia, ajungând la 2 milioane de barili pe zi în luna mai, majorare cu 55% față de 2021.
România se situează pe locul 16, în clasamentul primelor 20 de state importatoare de petrol din Rusia. Țara noastră a făcut importuri de combustibili fosili rusești în valoare de 1,4 miliarde de dolari. Aici intră, conform analizei CREA achizițiile de țiței, produse petroliere rafinate și gaze.
În schimb, în perioada analizată, cele mai mari reduceri de importuri rusești de combustibili fosili le-au înregistrat SUA - 100%, Suedia - 99%, Lituania - 78%, Egipt - 69%, Spania - 56%.
Rusia rămâne un furnizor important pe piața energetică
Chiar dacă sancțiunile occidentale au vizat slăbirea economiei lui Vladimir Putin, Rusia rămâne un furnizor important de gaze naturale și petrol. Aceasta cu atât mai mult cu cât este al doilea producător mondial de gaze naturale și al treilea producător de petrol.
Multe state europene depind în măsură foarte mare de gazele și petrolul rusesc, astfel că nu pot renunța dintr-o dată la achiziții. Astfel, state precum Germania, Italia și Țările de Jos continuă să se aprovizioneze cu combustibili rusești. Iar vânzările Moscovei de petrol și gaze au crescut la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani. Creșterea a fost de 20%, până în iunie 2022, comparativ cu prima jumătate a anului 2021.
Pe de altă parte, se estimează că statele Uniunii Europene își vor reduce achizițiile de gaze rusești cu aproape 90% până la finalul anului în curs.
Porturile de destinație pentru petrolul rusesc
Porturile de destinație pentru livrările de petrol rusesc au fost Rotterdam (o cantitate de 5.345 tone de țiței în valoare de 2.838 milioane de euro; o cantitate de 1.367 de tone de produse rafinate în valoare de 847 milioane de euro) și Antwerpen (963 milioanede euro, 1.554 de tone de produse rafinate).
Portul Constanța din România s-a situat pe locul 7 în topul porturilor care au primit exporturi din Rusia de produse rafinate de petrol, cu 399 de milioane de euro, 647 tone). Livrările s-au făcut pentru operatorii Oil Terminal SA și Rompetrol Rafinare, arată analiza CREA.