Evenimentul Zilei > Actualitate > România, în război? S-a dat ordinul de la MApN. „Suntem pregătiţi, în acest moment”
România, în război? S-a dat ordinul de la MApN. „Suntem pregătiţi, în acest moment”

România, în război? S-a dat ordinul de la MApN. „Suntem pregătiţi, în acest moment”

Tensiunile de la frontiera cu Ucraina cresc, iar președintele Klaus Iohannnis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Cu toate acestea, ministrul Vasile Dîncu spune clar și răspicat: “România nu va intra în niciun război în acest moment”. Totuși țara trebuie să fie pregătită pentru posibilele conflicte, dar și pentru o criză de refugiați.

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a vorbit despre modul în care privește România situația de la granița cu Ucraina. Chiar dacă susține răspicat că nu vom intra în niciun fel de război militar, totuși a fost convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Oficialul susține că aceste măsuri au fost luate pentru că, indiferent cum vor sta lucrurile, România trebuie să fie pregătită pentru un posibil conflict la granița cu Ucraina.

“România nu va intra în niciun război în acest moment. România trebuie să fie pregătită doar pentru consecinţele unui posibil conflict de la graniţa Ucrainei”, a afirmat Vasile Dîncu, într-o emisiune la Digi 24.

România nu va fi intra în război

Oficialul a ținut să precizeze faptul că autoritățile nu se așteaptă momentan la “un război cald”. Dîncu susține că costurile pentru Rusia ar fi prea mari dacă ar porni un atac împotriva Ucrainei.

“Nu putem să spunem cu siguranţă dacă va fi război acolo, în Ucraina, pentru că ar fi foarte mari costurile pentru Rusia dacă ar face acest lucru. NATO a anunţat prin vocea lui Stoltenberg (secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice – n.r.) că nu poate fi vorba de o intervenţie militară, pentru că Ucraina nu este membru al Alianţei, deci nu poate fi vorba de un răspuns militar.

Din perspectiva asta, noi, România, şi NATO nu vor intra în război de tip militar. Sigur că războiul economic, războiul de alte facturi, blocajul economic poate va exista dacă va fi un conflict, dar în acest moment la un război cald, ca să spunem aşa, nu ne aşteptăm”, a subliniat ministrul român al Apărării.

Ministrul Apărării Naționale susține că se așteaptă la un val de refugiați ucraineni și se iau măsuri din tip pentru ca o astfel de situație să poată fi gestionată corect.

“Dacă ne uităm la toate tipurile de conflict de tip militar, migraţii masive din calea războiului se pot produce şi ne aşteptăm şi noi la acest lucru, evident, chiar dacă la prima vedere unii au senzaţia că noi nu ne pregătim pentru posibile efecte secundare ale unui război.

Noi ne pregătim pentru asta. Suntem pregătiţi, în acest moment, pentru o posibilă asistenţă pentru migranţi din această perioadă. Este o datorie umanitară”, a mai afirmat Vasile Dîncu.