România, în atenția Euronews în seara de Ajun. Organizațiile pentru drepturile omului fac front comun
- Cora Muntean
- 25 decembrie 2019, 10:15
Cu puțin înainte de miezul nopții, Euronews a tratat amplu subiectul achitării a 25 de membri ai unei bande care au traficat minori, cazul Țăndărei, de o instanță din România.
Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat decizia judecătorilor, după ce, în luna februarie, când a fost pronunțată prima sentință, 20 de ONG-uri au scris Comisiei Europene şi Consiliului Europei și au cerut să reamintească României că are responsabilități.
Euronews a recurs la analiza unor experți, iar aceștia s-au pronunțat în sensul că probele din dosar erau covărșitoare și nu au înțeles decizia magistraților români.
În urmă cu aproape 10 ani, 25 de membri ai bandei de traficanţi au fost arestaţi în 2010 la Londra. Aceștia au traficat și exploatat peste 160 de copii, cu vârste între 7 și 15 ani, pe care i-au forțat să cerșească și să fure în mai multe orașe ale Europei. Toţi suspecţii au fost exoneraţi de acuzaţiile de trafic cu minori, spălare de bani, crearea de bande de infractori şi încălcarea legilor privind regimul armelor, relevă un comunicat al instanţei româneşti, citat de RADOR.
Un procuror a declarat pentru AFP că este surprins de sindromul de „negare a realităţii” manifestat de judecători, care nu şi-au justificat decizia şi ”au transformat evidenţa în ficţiune”. Peste 300 de ofiţeri de poliţie din Marea Britanie şi România au reușit, în 2010, să neutralizeze rețeaua care s-a format în Țăndărei. La percheziții, anchetatorii au găsit arme de foc, bani și bijuterii de valoare, dar și documente emise de autoritățile române care le permiteau traficanților să scoată copiii din țară.
Decizia de achitare a fost dată la Tribunalul Harghita pe motiv că faptele s-au prescris. DIICOT a făcut apel, iar Inspecţia Judiciară s-a autosesizat.
Unul dintre anchetatori, polițistul Bernie Gravett, a transmis un mesaj în care arată că existau probe suficiente în dosar. „Sunt extrem de trist pentru victimele, familiile lor și pentru polițiștii care au lucrat timp de 5 ani la acest caz în România. Toate eforturile lor nu au condus la nimic. Nu pot spune dacă este vina sistemului, a instanței sau a procurorilor. Tot ce pot spune este că, în opinia mea, erau probe. Le-am furnizat procurorilor români dovezi privind exploatarea și munca forțată la care au fost supuși 181 de copii din Țăndărei, aici în Marea Britanie. În plus, le-am dat dovezi privind spălarea de bani întrucât încasările obținute în Marea Britanie erau trimise în România”, a declarat polițistul.
Acesta a adăugat că vestea tristă pe care a primit-o îl face să se teamă pentru poporul român. „La auzul acestei vești triste, mă tem pentru poporul român. Sistemul de justiție penală din România a dat greș atât față de copiii care au fost tratați și exploatați, cât și față de viitoarele victime. Gruparea din Țăndărei devine și mai puternică cu această decizie atroce a Curții. Este o zi tristă pentru justiția din România”, a conchis Bernie Gravett.
În Marea Britanie, judecătorii au anchetat și condamnat 120 de membri ai acestei grupări. Europol consideră că gruparea din Țăndărei poate fi încadrată ca cel mai mare grup de trafic de persoane din Europa.