România este ţară sursă, de destinaţie şi de tranzit pentru traficul de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale şi muncii forţate, se arată într-un raport al Departamentului de Stat american. Dintre cele 170 de ţări la care face referire raportul citat, 153 sunt evaluate şi grupate pe trei niveluri, restul de 17 fiind considerate cazuri speciale, din cauza informaţiilor insuficiente despre acestea. Nici Italia şi nici Spania nu sunt mai eficiente în combaterea fenomenului, se apără oficialii români.
Potrivit unui raport guvernamental american, românii cad victime traficanţilor şi sunt exploataţi în Europa Occidentală, Turcia şi Israel.
Ca şi în perioada 2002-2007, România se situează anul acesta pe nivelul 2, alături de state precum Bulgaria, Portugalia, Israel, Afganistan, Belarus sau Serbia. Bucureştiul nu îndeplineşte întru totul standardele minime în vederea eliminării traficului de fiinţe umane, dar se străduieşte să o facă, apreciază Departamentul de Stat al SUA. Sclavie sexuală şi muncă forţată Potrivit raportului dat publicităţii săptămâna aceasta, bărbaţii, femeile şi copiii români care cad victime traficanţilor ajung în Italia, Spania, Elveţia, Republica Cehă, Grecia, Germania, Franţa, Olanda, Turcia, Austria şi Israel, unde devin scalvi sexuali sau sunt obligaţi să muncească în agricultură, construcţii şi în industria hotelieră. După aderarea României la UE, traficul de persoane pentru muncă forţată a luat amploare, pe fondul creşterii numărului de români care au plecat peste hotare.
Numeroşi români au fost exploataţi de traficanţi chiar şi în propria ţară, specifică raportul. Aceeaşi soartă au avut-o, pe teritoriul României, unele femei din Republica Moldova, Ucraina şi Rusia. În 2007, guvernul de la Bucureşti a identificat 1.686 de victime ale traficului de persoane şi a oferit asistenţă pentru 669. Dintre acestea, 42 au ajuns în adăposturi administrate de statul român. LISTA NEAGRĂ
Moldova are probleme Anul acesta, Republica Moldova a fost retrogradată, în premieră, de la nivelul 2 la nivelul 3, din cauza eşecului autorităţilor de la Chişinău în combaterea traficului de fiinţe umane. Moldova este singura ţară europeană dintre cele 14 de pe acest nivel. Celelalte 13 state sunt Algeria, Arabia Saudită, Birmania, Coreea de Nord, Cuba, Fiji, Iran, Kuweit, Oman, Papua Noua Guinee, Qatar, Sudan şi Siria.
SUA au menţinut astfel pe lista neagră patru dintre principalii lor aliaţi din Golf (Arabia Saudită, Kuweitul, Omanul şi Qatarul), remarcă agenţia AFP. Toate cele 14 ţări riscă să nu mai primească ajutoare financiare. POZIŢIE Licsandru: nu sunt mai eficienţi decât noi Departamentul de Stat al SUA nu are o poziţie corectă faţă de România, unul dintre puţinele state care a raportat nu doar numărul victimelor traficului intern de persoane, ci şi pe cel al traficului internaţional. Aşa susţine preşedintele Agenţiei Naţionale de Prevenire a Traficului de Persoane, Dumitru Licsandru.
„Uneori, am impresia că se judecă cu alte unităţi de măsură. Faptul că alte state europene, aflate în primul eşalon, nu au baze de date cu victimele arată că autorităţile lor nu sunt mai eficiente decât noi. Mai mult, dacă alte guverne nu fac publice toate cifrele, nu înseamnă că sunt într-o situaţie mai bună decât noi. Poate dacă am urma modelul Italiei şi Spaniei şi am raporta doar numărul de victime ale traficului intern, atunci am avea mai puţin de 300 şi ne-am clasa în primul eşalon, unde ar fi trebuit să fim incluşi încă de anul trecut“, a conchis Licsandru.