Lucrătorii din industria HoReCa au ieșit în stradă, în această seară, ca să protesteze față de noile restricții impuse de autoritățile din Ilfov și din București în vederea răspândirii pandemiei de coronavirus.
Sute de persoane protestează deja în Pița Victoriei. „Protestăm pentru incriminarea HoReCa pentru răspândirea Covid. Credem în existenţa acestui virus, înţelegem gravitatea lucrurilor, dar nu putem să fim de acord cu rezolvarea lucrurilor cu jumătăţi de măsură sau fără o analiză argumentată a focarelor de infecţie”, spun cei prezenți în Piața Victoriei.
Până la finalul acestui an, se preconizează că vor urma disponibilizări masive în sectorul HoReCa, numărul celor concediați urmând să ajungă până la 100.000 de persoane. Industria va suferi pierderi de aproximativ trei miliarde de euro, ca urmare a restricţiilor decise de Guvern în contextul pandemiei de Covid-19, susține Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.
Acesta contest decizia Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind reînchiderea restaurantelor şi cafenelelor spunând că nu există nici o dovadă din care să rezulte că această industrie a contribuit la răspândirea virusului.
„După această decizie de a închide restaurantele fără comunicare şi fără argumente prezentate logic, din nou vom fi nevoiţi să trimitem în şomaj oameni care cu foarte mare greutate am reuşit să-i ţinem în această perioadă dificilă. Până acum vorbeam de faptul că 40% din angajaţii HoReCa vor fi concediaţi până la finalul anului, iar acum, cu această decizie, se mai adaugă 10 procente”, a precizat Călin Ile.
Industria este la pământ
Potrivit spuselor sale, din circa 230.000 de oameni angajaţi în hotelurile şi restaurantele din România la începutul anului, se estimează că aproape jumătate, în jur de 90 - 100.000 vor ajunge în stradă. Călin Ile a precizat că sectorul a supravieţuit până acum datorită deciziilor luate de Guvern privind asigurarea şomajului tehnic şi compensarea a 41,5% din salariu după reîntoarcerea la muncă a oamenilor.
„Estimăm că industria noastră în anul 2020 va pierde circa 60% din cifra de afaceri. Anul trecut am avut cinci miliarde de euro încasaţi de HoReCa, iar 60% înseamnă o pierdere de circa trei miliarde de euro”, a continuat reprezentantul industriei.
El a mai spus că foarte multe restaurante și cafenele, precum cele care plătesc chirii în centre comerciale și în mall-uri, nu vor reuși să-și mai redeschidă porțile. Responsabilii din sector vor solicita Guvernului un plan de măsuri de compensare.
În acest context, a fost programată o primă întâlnire, pentru vineri, la Ministerul Muncii, iar săptămâna viitoare va fi propusă o discuţie cu premierul Ludovic Orban.