România se golește. Cel mai mare exod din ultimii 30 de ani
- Andreea Vlad
- 5 august 2023, 17:13
Fenomenul declinului demografic a atins valori alarmante. Aproape 50.000 de români au plecat definitiv din țară în 2022, cel mai mare număr din ultimii 30 de ani.
Institutul Național de Statistică (INS) arată cifre alarmante, legate direct de declinul demografic al populației. Astfel, aproape 50.000 de români au plecat definitiv din țară anul trecut, cel mai mare număr din ultimii 30 de ani.
250.000 de români au migrat definitiv în ultimii 10 ani
Prin comparație, în ultimul deceniu, România a pierdut prin migraţia externă definitivă 250.000 de români, respectiv echivalentul populației unui județ de dimensiuni medii. Lor li se adaugă și migranții temporari, românii care pleacă să muncească în străinătate sau la studii, dar care ulterior revin în țară.
Statistica ne arată că România se confruntă cu un fenomen al declinului demografic accentuat. Față de acum 10 ani, am pierdut peste un milion de locuitori. O altă problemă gravă este îmbătrânirea populației, vârsta medie a românilor crescând de la 40,6, la 42,4 ani. Ceea ce explică și faptul că am ajuns să importăm masiv mână de lucru din țările asiatice mai slab dezvoltate, arată specialiștii.
„Dacă n-am aduce forță de muncă din străinătate, am intra în colaps și de azi. Vedem din ce în ce mai mulți oameni de o altă naționaltate pentru simplul motiv că deficitul de forță de muncă nu mai poate fi acoperit. Sistemul de pensii, de salarizare, bugetar e deja în colaps. La fondul de pensii, conform datelor de anul acesta, avem deja un deficit de două miliarde de euro, care să se acopere tot din bani de investiții, tot din alte zone, iar lucrurile vor fi din ce în ce mai grave", a explicat sociologul Gelu Duminică la Digi24.
Declinul demografic va continua
Mai grav este însă că declinul demografic va continua, avertizează specialistul. Gelu Duminică apreciază că numărul românilor din diaspora va crește simțitor, căci momentan statul nu oferă o altă soluție viabilă. Iar noile generații sunt atrase de străinătate în mai mare proporție decât generațiile precedente.
„Doar ca să dau o imagine foarte simplă, înainte de '90 o generație avea 800.000 de copii, acum o generație are puțin peste 180.000 de copii. Din 180.000 o parte nu rămâne în România, iar o mare parte dintre ei nu termină nici 8 clase. Ca să înțelegem ce se întâmplă, din generația care a dat Bacalaureatul anul acesta, erau undeva la 220.000, doar 75.000 au dat Bacul, deci au terminat 12 clase, restul Dumnezeu cu mila. Fie n-au terminat școala, fie sunt slab pregătiți, deci o contribuție foarte mică pentru economie, fie au plecat. Lucrurile stau foarte grav, iar soluția pe termen scurt nu e decât una, deschiderea porților către migrație”, a completat sociologul.