Guvernul român, criticat pentru că s-a jucat cu Constituţia

Presa israeliană relatează despre evoluţiile politice din România şi îngrijorarea manifestată de partenerii externi ai României. Portalul www.israelnationalnews.com al postului de radio Arutz Sheva scrie că România se află în centrul unei crize constituţionale, care a slăbit moneda naţională, leul, ajuns la un nivel record al cursului faţă de moneda euro.

Având în vedere bătălia pe care zona euro a dus-o recent, acest lucru spune foarte multe despre situaţia din România, precizează sursa citată.

Parlamentul de la Bucureşti l-a suspendat pe preşedintele Traian Băsescu, şi, potrivit Constituţiei ţării, soarta sa este acum în mâinile alegătorilor, la referendum. "Şi aici începe distracţia. Guvernul, condus de Victor Ponta, a decis să schimbe regulile jocului. Pentru ca preşedintele să fie suspendat, în trecut, era nevoie de o majoritate de voturi din numărul alegătorilor înscrişi pe liste. Ponta a decis, însă, să promoveze o nouă lege, care spune că este nevoie doar de majoritatea voturilor celor care se prezintă la urne", precizează sursa citată. Riscul instabilităţii politice

Cum România face parte din UE, există îngrijorări legate de riscul unei instabilităţi politice, ca şi de perspectiva care Băsescu să fie pedepsit pentru că "a făcut ceea ce trebuia, adică a impus măsuri de austeritate". "Guvernul de stânga condus de Ponta, care a fost acuzat de populism, ar putea încerca să mai slăbească chingile austerităţii, reducând la zero toate eforturile făcute în ultimii trei ani. Un alt acord de împrumut extern este ultimul lucru de care are nevoie Uniunea Europeană la acest moment", susţine jurnalistul.

Emiterea unei ordonanţe de urgenţă prin care se interzice Curţii Constituţionale să intervină în acţiunea de suspendare iniţiată de Parlament a atras critici dure din partea Germaniei şi a SUA. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Victoria Nuland, a declarat: "Suntem îngrijoraţi de evenimentele recente din România, stat NATO şi partener, care ameninţă echilibrul sepărării puterilor în stat şi slăbeşte institiuţiile independente, cum sunt tribunalele. SUA se alătură partenerilor din UE şi cer României să protejeze valorile şi principiile comune, care unesc comunitatea naţiunilor europene şi transatlantice, precizează sursa citată.