Editura Evenimentul si Capital

România i-a încîntat pe comisarii de la Bruxelles prin felul în care i-a servit la masă. Faină ospătăriță! Jean-Claude Junker, poznaș cum îl știm, o fi ciupit-o de fund? România lui Cristoiu

Autor: | | 14 Comentarii | 8872 Vizualizari

Potrivit site-ului European Commission – Daily News, între 10-11 ianuarie 2019, președintele Juncker și Colegiul comisarilor au asistat la București la lansarea oficială a președinției române a Consiliului. Momentul a înscris mai multe acțiuni semnate de cei de la Bruxelles. De la prezența și cuvîntările ținute la ceremonia de la Ateneu pînă la întîlnirile cu Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. Faptele de la București a fost aproape identice cu cele petrecute cu prilejul preluării președinției de către alte state.

Ceremonia de preluare de către Estonia a avut loc pe 29 iunie 2017, la Tallinn, la centrul cultural Kultuurikatel. Au ținut discursuri: Jüri Ratas, Prim Ministrul Estoniei la acea vreme, Donald Tusk și Jean-Claude Juncker. În cazul Bulgariei a avut loc pe 11 ianuarie 2018 la Sofia, la Teatrul Național Ivan Vazov. Discursuri: Rumen Radev – Președintele Bulgariei, Antonio Tajani, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Boyko Borissov – Prim Ministrul Bulgariei. Colegiul comisarilor a descins și la Viena pentru a participa pe 6 iulie 2018 la Ceremonia de preluare a președinției de către Austria. Pînă și discursul lui Donald Tusk n-a diferit în linii mari de cele ținute la Sofia și la Lubliana. Tot în limba țării gazdă, tot cu trimiteri flatante la personalități ale culturilor respective, dar și ale fotbalului, pentru a scărpina pe burtă și marele public, de tribune.

De regulă prezența la astfel de sindrofii e pentru Birocrații de la Bruxelles un prilej de a da un semnal în privința unor treburi mai largi ale Uniunii.

De la Donald Tusk nu mă așteptam la așa ceva. Îl urmărisem în descinderile de la alte sindrofii din Est și băgasem de seamă că ține peste tot discursuri menite să flateze popoarele respective, complexate, după anii de comunism, de oaspetele străin, care aducea parfumuri pentru cuconițe și trabuce pentru cuconași. Nu știu dacă în alte părți băștinașii au fost dați pe spate de un astfel de truc al mărgelelor colorate. La noi, unde băștinașii sînt babuini, trucul a avut un imens succes.

De la Jean - Claude Juncker mă așteptam la așa ceva.

Mi-am zis:

Chiar dacă nu peste mult timp va ieși la pensie, și mai mult ca sigur se va angaja la o companie rusească, potrivit tradiției, chiar dacă e greu să-l găsești într-o stare de veghe, de cînd suferă de sciatica de pahar, Jean-Claude Juncker merită totuși urmărit în declarațiile despre marile probleme ale Uniunii. Mare lucru n-a zis distinsul în afara amenințărilor ca nu cumva să facem altceva decît ceea ce ne transmite Angela Merkel prin intermediul pudelului Klaus Iohannis. Am tresărit totuși întîlnind într-unul din discursuri o propoziție ieșită cu mult în afara nu numai a clișeelor, dar și a uscăciunii tipice unui Birocrat de la Bruxelles:

„Noi, comisarii, sîntem tratați ca niște prinți aici la București.”

Cum adică sîntem tratați ca niște prinți?

Ce dracu a vrut să spună Jean Claude Juncker prin sintagma asta?

Că la intrarea în Palatul Victoriei membrii delegației au fost primiți de personalul feminin din Guvern înșirat pe două rînduri, în fustițe și cu urechiușe de iepurași, aruncîndu-le la picioare musafirilor petale de trandafiri și răspîndind asupra lor, din pompițe, parfumurile grădinilor de primăvară?

Că la hotel, pentru a-i înlesni căderea în somn, Jean-Claude Juncker a fost luat în brațe și legănat de Viorica Dăncilă, disperată că nu-l poate alăpta?

Că, prinți fiind, comisarii, au avut și dreptul primei nopți, cadou greu de făcut rost, avînd în vedere că, la noi, virgine nu se mai găsesc nici măcar în basme?

Răspunsul l-am primit de la un material publicat de site-ul stiripesurse.ro:

„ȘTIRIPESURSE.RO vă prezintă, în exclusivitate, cum a decurs prânzul cu care premierul Viorica Dăncilă i-a desfătat pe oficialii europeni.

La masa de prînz la care au participat Juncker și comisarii europeni, ministrul Agriculturii a adus cîntăreți de muzică populară care au întreținut atmosfera, îmbrăcați în costume tradiționale românești, au spus surse guvernamentale pentru ȘTIRIPESURSE.RO.

Juncker a «gustat» momentul și a fredonat și el cîteva versuri în luxemburgheză și le-a spus celor aflați la masă că a învățat și limba română: «Da dai di rai di dai di da».

BREAKING! Andreea Balan, operata de URGENTA! In ce stare se afla ACUM! S-a trezit intr-o BALTA de SANGE

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI