România cere intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană și NATO. Afirmațiile făcute de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

România cere intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană și NATO. Afirmațiile făcute de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu Sursă: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com

România susține integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană și NATO, a afirmat Bogdan Aurescu. Ministrul de Externe a vorbit într-un interviu acordat la CNN despre situația războiului din țara vecină.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, a afirmat că susține aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană (UE) și NATO. Afirmațiile oficialului român au fost făcute într-un interviu la emisiunea Connecting the world with Becky Anderson de la CNN.

România susține ferm aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și NATO

Bogdan Aurescu a vorbit şi despre soluţiile pe care le caută oficialii Uniunii Europene de a reduce dependenţa energetică de Rusia. Ministrul de Externe a spus că România este este una dintre ţările cel mai puţin dependente de importurile de gaz rusesc.

„România a fost şi este unul dintre statele care susţin ferm atât aspiraţiile europene ale Ucrainei, cât şi pe cele privind aderarea la NATO. Aş vrea să amintesc că la Summitul NATO de la Bucureşti, din 2008, Alianţa a luat decizia de a accepta atât Ucraina, cât şi Georgia în NATO, în momentul în care vor îndeplini toate condiţiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am susţinut ferm atât perspectiva europeană, cât şi pe cea euroatlantică ale Ucrainei. În ceea ce priveşte zona de interdicţie aeriană, cred că decizia Alianţei a fost exprimată foarte clar de Secretarul General al NATO, în urmă cu două săptămâni, când s-a adus în discuţie pentru prima dată acest subiect. Problema este că implicarea NATO în această operaţiune ar plasa NATO în conflict direct cu Rusia şi, cum Ucraina nu este stat membru NATO, acest lucru nu este posibil. De fapt, NATO a ajutat şi continuă să ajute Ucraina prin toate mijloacele posibile. Statele membre ajută Ucraina prin multe eforturi, dar cu excepţia implicării directe a NATO în acest conflict”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Cum este sprijnită de UE țara invadată de Rusia

„La rândul său, Uniunea Europeană sprijină foarte mult Ucraina. De exemplu, astăzi, la nivelul Uniunii Europene, am adoptat un al patrulea pachet de sancţiuni, care include interzicerea importurilor de produse din oţel din Rusia, interzicerea exporturilor dinspre UE spre Rusia a produselor de lux, interzicerea completă a oricăror tranzacţii cu anumite companii deţinute de statul rus, din mai multe sectoare, precum şi interzicerea acordării de rating din partea agenţiilor de rating europene Rusiei şi companiilor ruseşti.

Totodată, am extins lista persoanelor şi entităţilor sancţionate. Aşadar, ansamblul de sancţiuni adoptat de către UE este acum foarte puternic şi, împreună cu partenerii noştri din SUA, Canada, UK sau din alte state, precum Japonia, Australia, Coreea de Sud, se pune foarte multă presiune pe economia Rusiei”, a mai precizat Aurescu.