România, “borcanul cu miere” al universităților internaționale

România, “borcanul cu miere” al universităților internaționale

Aproape inexistente până acum șapte ani, târgurile educaționale au apărut la noi ca ciupercile după ploaie. În spatele intersului din partea dascălilor străini se ascund însă și rațiuni pur financiare.

Aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, a transformat țara noastră într-un punct de atracție pentru universitățile străine care vânează studenți de excepție. Doar așa se explică “aglomerarea” de târguri educaționale, unde viitorii studenți sunt “ademeniți” cu oportunități grozare precum burse consistente, admiteri “la minut” și specializări inedite.

Tocmai pentru a se asigura că liceenii români au toate șansele să le devină studenți, mai multe universități din Danemarca vor organiza, pe 9 aprilie, la ora 13.00, sesiuni de admitere ce vor include testări de engleză. Participanții acestor examene organizate simultan în Iași, Cluj și București, vor fi răsplătiți la final cu un certificat de limbă, esențial pentru admiterea în străinătate. În spatele generozității danezilor, care percep taxe școlare zero, stau finanțările de la stat, explică Olga Cojocaru, coodonator de programe al Centrului Internațional de Educație (IEC), organizator al acestui eveniment.

Nefericirea danezilor, norocul românilor

“Pentru fiecare student internațional, universitățile din țările nordice primesc fonduri de la stat, pentru a suplimenta piața muncii, care la ei duce lipsă de oameni din cauza natalității extrem de scăzute. Interesul danezilor pentru studenții români a crescut spectaculos după anul 2007, taxele zero fiind valabile doar pentru membrii UE”, explică specialistul.

În ciuda antipatiei româno-britanice, sute de instituții de învățământ superior din Marea Britanie își trimit, anual, reprezentanții să facă turul marilor orașe de la noi. "Britanicii sunt uimiţi că elevii noştri vorbesc o engleză perfectă şi reţin un volum mare de informaţii", explică Rareș Almaș, un elev de clasa a XII-a, din București, admis recent la cinci universități din Regatul Unit.

Business după metoda austriacă

Și școlile de afaceri roiesc în jurul tinerilor români cu stofă de antreprenori. University of Economics and Business (WU) din Viena, spre exemplu, ea mai mare universitate de profil din Europa, lansează burse de studiu de până la 50% din totalul de 35.000 de euro, pentru cei care se înscriu în perioada aprilie - iunie la programul part-time de Executive MBA din București.

 Oferta se adresează însă doar managerilor cu o experiență de minim 5 ani în domeniu și realizări profesionale relevante, iar cursurile se vor desfășura în Capitală.

În încercarea de a ține piept competiție de peste hotare, Universitatea din București(UB). organizează între 10 și 11 aprilie Târgul Educației. Aflat la cea de-a XV-a ediție, evenimentul va încerca să-i convingă pe tineri că merită să studieze la una dintre facultățile UB. Organziatorii le-au pregătit vizitatorilor tot soiul de surprize, de la conferințe și dezbateri până la demonstrații sportive și momente artistice.