În 20 de ani, România va mai pierde un milion de tineri. Este mai mult decât o previziune, este chiar o statistică bine argumentată de profesorul Ștefan Popescu, doctor în relații internaționale la Sorbona.
„România este într-o situație limită. O țară care în 20 de ani va mai pierde încă un milion de locuitori și cei care pleacă sunt cu vârste între 18 și 45 de ani, marea lor majoritate. Situația va deveni și mai gravă. România nu mai are timp. Mă surprinde această facilitate de care se dă dovadă. Ar trebui să nu mai dormim! Avem un deficit de peste 3 milioane de copii la actuala dimensiune demografică a României.”, trage un semnal de alarmă profesorul universitar.
Se nasc prea puțini copii și pleacă prea mulți tineri. Dar oare în spatele deciziei românilor de a pleca din țară există doar motive de ordin economic? Profesorul Ștefan Popescu e de altă părere.
„Noi nu mai reconstruim identitatea națională.”
„Un copil când deschide ochii, pentru că de asta pleacă foarte mulți, cred că este mai mult o problemă psihologică, decât economică, are nevoie să creadă în puterea țării lui. Eu mă uit în Franța, se poate spune că sunt hiper-naționaliști, când lansează un nou tip de avion e sărbătoare națională.”
Cu toate că declinul demografic se dovedește a fi principala problemă a României, autoritățile noastre au alte priorități.
„Eu cred că suntem într-un sindrom bizantin. În 1453 la sediul Constantinopolului, 9-10 mii de oameni mai apărau Bizanțul, restul populației discuta despre sexul îngerilor. E un american, Jared Diamond, care a scris o carte «Căderea – Cum decid națiunile să iasă din istorie». Sunt 4 reguli. În primul rând să nu sesizezi problemele reale pe care le ai. În momentul în care le sesizezi, să nu faci nimic. Ne încadrăm și aici. În momentul în care vrei să faci ceva, faci greșit. Și a patra, să menții un sistem de valori care nu este în pas cu timpul.”, a mai spus profesorul universitar Ștefan Popescu, care este convins că România pierde startul în revoluția tehnologică, lucru care ne va costa relevanța țării noastre în contextul economic mondial.
Urmăriți întreaga ediție a podcastului „România lui Cristache” cu profesorul Ștefan Popescu, pe canalul de youtube EVZ Capital.