România ar putea reveni la principiile unei piețe reglementate în energie. Ce prevede un proiect de lege propus de PSD, marca ENEL

Sursa: Facebook/ Marcel Ciolacu

Partidul Social Democrat a anunțat că propune revenirea, între 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023, la vechiul sistem al ANRE, astfel încât instituția să redevină intermediar al contractelor bilaterale încheiate în baza unui preț reglementat între producător și consumatorul final.

PSD a reevaluat urmările unei piețe liberalizate în energie, așa cum propunea PNL, astfel că socialiștii au propus o Ordonanță de Urgență care să permită revenirea la piața reglementată, așa cum prevedea OUG 27/2022 înainte de a fi modificată de coaliția de guvernare.

PSD s-a răzgândit. Vrea o piață energetică reglementată

OUG 27/2022 stipula un sistem care se bazează pe principii ale pieței reglementate, mai exact, consumatorul final va avea de plătit un preț fix, stabilit de lege, în acord cu plafoanele pentru electricitate și gaz, ce ar urma să fie menținute până în luna august 2023.

Prin această decizie, PSD vrea să protejeze consumatorii de fluctuațiile mari din piața energetică internațională, caracterizată acum de instabilitate și impredictibilitate și care incumbă tarife majorate pentru cetățenii deja împovărați de scumpiri.

Cei care au cerut revenirea la o piață reglementată au fost chiar furnizorii de energie. Proiectul de lege al PSD a fost redactat de socialiști în colaborare cu ENEL România, asta pentru că semnatarul proiectului legislativ este chiar Mircescu Lucian-Constantin, reprezentant al ENEL România, conform RPTV.ro.

Sursa: Rptv.ro

Ce prevede noul proiect de lege al PSD

Ordonanța de Urgență lansată la propunerea PSD prevede, atât pentru consumatorii casnici, dar și pentru companii:

  • menținerea unui preț final pe care consumatorul ȋl va avea de suportat și compensarea diferenței de stat, direct prin furnizor;
  • revenirea provizorie la sistemul ca ANRE să intermedieze contractele dintre consumator și producător;
  • prețul maximum de vânzare pentru producători va fi de 450 Lei/MWh;
  • nivelul de compensare pentru producători va fi stabilit în conformitate cu evaluările ANRE, luând ȋn calcul ca profitul acestora să nu depășească 10%;
  • noile reglementări se vor aplica și contractelor deja încheiate ȋntre consumator și furnizorul de energie;
  • între 1 ianuarie-31 decembrie 2023, consumatorii casnici al căror consum mediu lunar în 2022 era între 0,01-300 kWh, vor achita 0.8 lei/kwh, cu TVA inclus în cazul unui consum de maximum 255 kWh/lună. La depășirea plafonului, prețul va fi de 1 leu/kwh;
  • companiile vor achita 1 leu/kwh;
  • consumatorii vulnerabili, instituțiile publice, așa cum este cazul școlilor sau spitalelor, dar și IMM-urile și companiile de stat afectate de fluctuațiile pieței, cum a fost cazul Metrorex, vor putea beneficia de prețuri reglementate.