Evenimentul Zilei > Social > România, amenințată de încă o criză! Va fi grav, mai ales în Pandemie
România, amenințată de încă o criză! Va fi grav, mai ales în Pandemie

România, amenințată de încă o criză! Va fi grav, mai ales în Pandemie

În momentul în care va fi o criză de natură cibernetică, statul român trebuie să aibă specialişti în număr suficient de mare, susține Dan Cîmpean, directorul general al Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

„Partea delicată este că genul acesta de specialişti, faţă de farmacişti, medici, pot lucra mai ales acum, în pandemie, de acasă, din Berceni, din Rahova, din oraşul lor, din camera lor, pentru clienţi situaţi oriunde în lume. Se estimează că peste 6.000 de specialişti lucrează din România exclusiv pentru clienţi din afară, potrivit agenţiilor de recrutare. Este un trend îngrijorător. Hai să fie şi Guvernul atractiv, să creăm o nouă instituţie care trebuie să fie atractivă. Cert.ro nu are acea atractivitate la momentul acesta care să îmi promită ca dimineaţa, când vin la serviciu, să văd 100 de oameni în faţa instituţiei dornici să se alăture instituţiei. Nu are această atractivitate. Şi alte ţări au această problemă. Dacă vrem să ne atragem resursa umană, talentul, să schimbăm şi instituţii, să schimbăm şi modul în care lucrăm”, a precizat şeful CERT-RO.

Avem nevoie de oameni foarte bine plătiţi pentru că altfel ţi-i fură piaţa

„Capacitatea umană trebuie foarte bine pregătită. Avem nevoie de aceste capacităţi. Nu mai putem vorbi de un sistem de salarizare unitar. Avem nevoie de oameni foarte bine plătiţi pentru că, altfel, ţi-i fură piaţa. Nu se stă aici. Domeniul acesta este cel mai bine plătit din piaţă, iar dacă vrem să vorbim despre retenţie, avem nevoie să ne ajustăm aceste lucruri fără să mai auzim vociferări populiste dintr-o anumită zonă politică, de egalitate. Da, sunt de acord, egalitatea competenţelor. Vă spun că meseriaşul în Germania are nişte nivele de evoluţie în carieră şi, un instalator care are ultimele nivele, ajunge să fie plătit între 5.000 şi 10.000 de euro. Să ne respectăm aceste meserii şi să fie plătite adecvat pentru ca să putem să îi reţinem pe domeniul infrastructurii publice a statului român”, a subliniat Dragoş Preda.

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: