România a fost reprezentată la COP29, conferința ONU privind schimbările climatice desfășurată la Baku, Azerbaidjan, de către o delegație reprezentată de Alexandra Dobre, Director General al Direcției Generale Tineret, Familie și Politici Demografice din cadrul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse (MFTES).
Alexandra Dobre la COP29
Delegația condusă de către Alexandra Dobre a participat la Youth Climate Forum, eveniment principal al Zilei Tematice a Educației. La eveniment au participat și doi adolescenți români, membri ai Boardului Copiilor din România, susținut de UNICEF. Unul din ei a fost co-moderator al forumului, marcând astfel o premieră în delegația oficială a României la COP.
„Am fost extrem de încântată să mă întâlnesc cu Eva și Victor, doi adolescenți români în vârstă de 17 ani. Este pentru prima dată când copiii fac parte din delegația oficială a țării noastre la COP. Și este o dovadă concretă că România crede cu adevărat în participarea activă a tinerilor în procesele decizionale. Inclusiv în cele privind lupta împotriva schimbărilor climatice”, a declarat Alexandra Dobre.
La COP29 au participat și Elena Miron, co-inițiator al Conferinței Locale a Tinerilor privind schimbările climatice din țara noastră (LCOY România), precum și Mara Ghilan, membră în echipa de politici a YOUNGO (Youth Constituency of UN Climate Change). „Implicarea lor și a tuturor tinerilor lideri prezenți la COP29 demonstrează că aceștia sunt cei mai buni aliați în dezvoltarea și implementarea de politici publice inovatoare pentru combaterea schimbărilor climatice”, a subliniat Alexandra Dobre.
Inițiative și modele de bune practici internaționale
Directorul General din cadrul MFTES a avut întrevederi și cu reprezentanți ai forurilor internaționale prezente la COP29. Printre acestea s-a numărat și întâlnirea cu Antonio Javanovski, Senior Programme Specialist UNICEF Europe & Central Asia.
Subiectul central al discuțiilor l-a reprezentat dezvoltarea inițiativelor inovatoare pentru implicarea tinerilor în luarea deciziilor privind clima și dezvoltarea sustenabilă.
Au fost abordate o serie de soluții concrete, precum cea a creării de Consilii Naționale și Locale ale Tineretului pentru mediu, pentru promovarea participării cetățenilor în procesul decizional. O altă direcție analizată a fost cea a dezvoltării de programe de formare pe tema Convenției de la Aarhus pentru tineri și administrațiile locale, cu sprijinul UNICEF.
De asemenea, s-a discutat și posibilitatea finanțării inițiativelor de tranziție justă prin programe dedicate, ca Youth Hubs și Green Skills. În acest sens, au fost trecute în revistă mai multe exemple de bune practici, precum Youth Climate Envoy, din Turcia, sau Academia de Climă pentru Tineri dezvoltată cu UNICEF.
„Suntem hotărâți să aducem și în România astfel de inițiative. Trebuie să punem educația, sănătatea și protecția socială în centrul priorităților climatice”, a subliniat Alexandra Dobre.
Creșterea nivelului de implicare a tinerilor
Delegația țării noastre la COP29 a avut o întrevedere și cu ambasadorul României în Azerbaidjan, Vasile Soare. În cadrul întâlnirii, au fost discutate oportunitățile de colaborare pentru promovarea priorităților climatice ale României în regiune.
„Azerbaidjanul este un furnizor important de gaze și petrol pentru Europa. Iar România are o poziție strategică în Europa de Sud-Est. Cooperarea celor două țări reduce dependența de alte regiuni prin diversificarea surselor de energie ale Europei. De asemenea, crește stabilitatea energetică a Uniunii Europene”, a explicat Alexandra Dobre.
Aceasta a subliniat că proiectul „Coridorului sudic al gazelor”, operat în comun, sprijină sustenabilitatea pe termen lung a securității energetice.
Reprezentantul MFTES a evidențiat că tânăra generație reprezintă grupul cel mai vulnerabil la efectele pe termen lung ale schimbărilor climatice. Fapt care impune susținerea creșterii nivelului de implicare activă a tinerilor în politicile de mediu, la nivel național și internațional.