Armamentul furnizat statului evreu între 2004 şi 2007 ar fi putut fi utilizat în ofensiva din Fâşia Gaza, acuză Amnesty International.
România a livrat statului evreu armament în valoare de aproape 21 de milioane de euro în perioada 2004-2007, numărându-se printre principalele ţări europene care au exportat echipamente militare Israelului, dezvăluie un raport al organizaţiei Amnesty International (AI).
Documentul redactat de organizaţia cu sediul la Londra, pe baza datelor furnizate de Statele Unite şi diferite ţări europene, detaliază pe ani volumul tranzacţiilor cu armament dintre statul român şi cel evreu. Astfel, în 2004, România a exportat echipamente militare în valoare de 3,1 milioane de euro, în 2005 valoarea exporturilor a crescut la 3,3 milioane de euro, anul următor a atins nivelul de 6,8 milioane de euro, iar în 2007, volumul acestui tip de tranzacţii a ajuns la 7,6 milioane de euro. Locul doi la blindate
Raportul AI prezintă şi volumul exporturilor în funcţie de tipul de armament livrat Israelului. În ceea ce priveşte livrările de arme şi muniţii către statul din Orientul Mijlociu în perioada 2004-2007, România ocupă locul patru, după Statele Unite, Serbia şi Muntenegru (în perioada când nu erau două state distincte) şi Polonia, cu un volum al tranzacţiilor de peste cinci milioane de euro.
Statul român urcă însă pe locul doi, după SUA, la capitolul exporturi de vehicule blindate, pentru care Israelul a plătit Bucureştiului 4,5 milioane de euro. România a mai livrat statului evreu, în cursul celor patru ani, şi muniţie de război în valoare de peste 250.000 de euro, relevă raportul AI, intitulat „Ali mentarea conflictului - livrări de arme către Israel şi Fâşia Gaza”. Statele Unite deschid lista principalilor exportatori de armament către Israel, cu tranzacţii de 8,3 miliarde de dolari în perioada menţionată. Solicitare de embargo total
Amnesty International cere Naţiunilor Unite să impună un embargo total livrărilor de armament către Israel, Hamas şi alte grupări palestiniene. Organizaţia motivează că armele livrate în regiune de peste 20 de ţări, printre care şi România, ar fi putut fi utilizate în timpul ofensivei din Fâşia Gaza în comiterea de ceea ce AI numeşte crime de război.
Potrivit criteriului doi din Codul de Conduită al UE privind Exporturile de Arme, sta tele membre trebuie să „refuze o licenţă de export în cazul în care există un risc evident ca exporturile propuse să fie utilizate pentru represiune internă” sau „să fie utilizate în comiterea unor încălcări grave ale legislaţiei umanitare internaţionale”, subliniază raportul citat.
Ministerul israelian de Externe a anunţat că toate armele utilizate în campania militară din enclava palestiniană au fost conforme cu dreptul internaţional şi a calificat raportul AI drept „trunchiat”.