România a ajuns rușinea Europei. Ne-am făcut de râs în Uniunea Europeană
- Alexandru Toader
- 15 septembrie 2020, 09:51
România se numără printre țările din Uniunea Europeană cu cea mai scăzută rată de vaccinare împotriva gripei, mai ales în rândul persoanelor în vârstă.
Oficiul European de Statistică (Eurostat) a publicat, marți, date conform cărora cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană împotriva gripei în rândul persoanelor de 65 de ani şi peste s-a înregistrat în 2018 în Letonia, Estonia, Slovacia, Slovenia, Lituania şi România, faţă de o medie de aproximativ 41% la nivelul Uniunii Europene.
În 2018, în rândul celor 23 de state membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, există diferenţe semnificative în privinţa ratei de vaccinare împotriva gripei: aproape şapte din zece persoane de 65 de ani şi peste (69%) erau vaccinate în Irlanda, iar rate uşor mai reduse se înregistrau în Olanda (63%), Portugalia (61%, date din 2017) şi Belgia (59%).
Cele mai scăzute rate de vaccinare împotriva gripei se înregistrau în 2018 în Letonia (7,7%), Estonia (10,2%), Slovacia (12,5%), Slovenia (12,9%), Lituania (14,8%) şi România (20,8%).
Iarna este perioada în care multe persoane se îmbolnăvesc de gripă. Pentru unii, este o experienţă neplăcută, care durează una sau două săptămâni. Pentru alţii, cum ar fi persoanele de 65 de ani sau peste ori cei cu boli cronice, efectele pot fi mult mai grave. Vaccinarea împotriva gripei este una dintre cele mai eficiente metode de a obţine protecţie împotriva virusului, iar în statele membre UE sunt în vigoare diverse politici pentru a face vaccinurile mai accesibile populaţiei.
Se estimează că proporţia populaţiei UE de 65 de ani sau peste, care este vaccinată împotriva gripei, a scăzut de la 50% în 2011 la 41% în 2018, informează Agerpres.
A început campania de vaccinare, în România
Începând cu 15 septembrie sau 1 octombrie va demara campania de vaccinare, în țară.
„Pe 9 septembrie noi avem achiziţionarea vaccinurilor pentru gripă, iar după 15 septembrie, hai să spunem 1 octombrie, ar trebui să avem şi începutul acestui, eu ştiu, sezon de vaccinare antigripală. Să se vaccineze persoanele cu risc, copiii, cei care lucrează în instituţii direct cu persoane, cum ar fi în învăţământ, cum ar fi în spitale.
Noi discutam foarte mult în această vară de prezenţa acestui vaccin şi vaccinarea antigripală. (…) Avem în acest moment în intenţie acest lucru, urmând ca din a doua jumătate a lunii septembrie, cel mai sigur începutul lui octombrie, să avem şi aceste vaccinări, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.