Arestati de catre americani acum trei luni, un tamplar si un electrician romani sunt captivi intr-o baza SUA, acuzatia fiind "culegere de informatii". VIDEO
Doi muncitori romani din Irak care au filmat si fotografiat fara autorizatie o baza americana se afla, de trei luni, in custodia US Army. Ei au fost arestati, pe 31 octombrie, la Ar Ramadi (langa Bagdad), de soldatii Fortei Multinationale a Coalitiei si apoi transferati intr-o baza a Statelor Unite.
Tamplarul Adrian Gancean (39 de ani), din Toplita, si electricianul Nelu Ilie (41 de ani), din Galati, sunt acuzati de spionaj, spun surse apropiate captivilor. Ei lucrau, pentru o firma americana, subcontractor al US Army, intr-o fabrica aflata intr-o baza militara americana. Romanii au fost angajati pentru a asigura „hidratarea” trupelor in zona de conflict si munceau la intretinerea instalatiilor de imbuteliere a apei plate destinate soldatilor SUA.
Serviciul de presa al Coalitiei din Irak a confirmat pentru „Evenimentul zilei” ca autoritatile romane au fost informate in legatura cu acest caz. Ministerul roman de Externe nu a anuntat si familiile celor doi muncitori, care au inceput, cu propriile resurse, investigatiile si demersurile pentru a afla in ce stare se afla captivii. De altfel, autoritatile romane au tinut secret acest caz, procedand diferit fata de alte evenimente asemanatoare.
Pot fi trimisi in fata Curtii Penale a Irakului
„Da, aceste doua persoane sunt in acest moment in custodia Fortei Multinationale din Irak. Au fost capturati in Ramadi, pe 31 octombrie 2006. Din cauza masurilor de securitate nu va putem specifica locul in care se afla detinutii, insa ei sunt retinuti in Irak”, precizeaza comunicatul trimis EVZ de catre Biroul de Presa al Coalitiei. Documentul confirma faptul ca, de trei luni, doi muncitori romani se afla in detentie si mai pot fi lipsiti de libertate alte trei luni fara niciun proces.
„In cazul in care se strang suficiente probe pentru ca un detinut sa fie acuzat, acel detinut va fi trimis pentru proces Curtii Penale Centrale a Irakului”, continua acelasi comunicat. Nu sunt precizate insa motivele pentru care Adrian Gancean si Nelu Ilie au fost retinuti. In momentul arestarii, cei doi romani erau angajati ai companiei Al-Morrell Development si lucrau intr-o baza militara ca tamplar - Gancean -, respectiv electrician - Nelu.
Coalitia precizeaza ca modul in care sunt tratati in detentie respecta articolul 78 al Conventiei de la Geneva. Articolul in cauza se refera la prizonierii de razboi.
Imbuteliau apa pentru US Army
Cei doi romani munceau din luna mai a anului trecut in bazele militare americane din Irak, intr-una dintre cele sase fabrici ridicate si intretinute de compania Al-Morrell Development - contractor al US Army.
Al-Morrell a recrutat si angajat mai multi muncitori romani si de alte nationalitati pentru a construi si mentine in functiune fabricile de apa plata care deservesc soldatii americani din zona de conflict.
Romanii lucrau la operatiunile de producere si imbuteliere a apei plate, o singura fabrica avand capacitatile necesare producerii a 450.000 de bidoane de un litru pe zi. Regulile sunt foarte stricte, iar contractul celor doi romani specifica si ca „la locul de munca se respecta ordinele militare”. In cazul unui incident cum ar fi infestarea apei, pot fi in pericol 450.000 de soldati aprovizionati cu apa de la aceasta fabrica.
„Nu stiu nimic despre fiul meu”
Pe timpul celor cinci luni de lucru, cei doi comunicau cu familiile prin internet si prin telefon. Mama lui Adrian Gancean spune ca din octombrie nu mai stie nimic despre fiul sau. „Ma suna saptamanal, insa pe 11 octombrie am primit ultimul telefon de la el. Nu mai stiu nimic de el, daca i s-a intamplat ceva, daca o fi arestat?”
Sotia lui Nelu Ilie a aflat despre nefericita intamplare de la colegii muncitorului roman din Irak, la cateva zile dupa arestarea sotului, si apoi a luat legatura cu Ministerul de Externe si Consulatul Romaniei din Bagdad.
„Oficial n-am primit niciun document care sa confirme ca sotul meu este retinut de americani, insa consulul Romaniei din Irak mi-a spus telefonic ca i-a vizitat si sunt intr-o stare buna”, precizeaza Renata Ilie.Conform comunicatului Coalitiei, cei doi muncitori romani au voie sa primeasca in vizita doar avocatul si membrii familiei si au dreptul sa trimita scrisori doar prin Comitetul International al Crucii Rosii. Nicio alta forma de comunicare nu le este permisa.
DEPRESIV
Unul dintre muncitori a incercat sa se sinucida inainte de a pleca in Irak!
Cei doi romani capturati de americani au plecat in Irak sa munceasca, trecand peste riscurile unui asemenea demers, pentru a castiga ceva mai mult decat in Romania. Un tamplar angajat intr-o baza militara americana poate castiga aproximativ 1.200 de dolari. In Toplita, pe Strada Cascadelor, intr-o casa care se sprijina de-un mal abrupt si se termina in liniile de cale ferata, locuieste Victoria, mama lui Adrian Gancean. Sta mai mult inchisa in casa, fumeaza si plange. Are 70 de ani.
Platea pensie alimentara
„Credeam ca e politia, ca nora mea a amenintat cu tribunalul daca nu-i trimite Adrian pensia alimentara pentru fetita. Si eu nu mai stiu nimic de el din 11 octombrie, cand mi-a dat ultimul telefon”, spune batrana, care povesteste ca fiului nu i-a pasat de niciun risc atunci cand a plecat.
„Cu ce se ocupa in Irak nu mi-a zis, imi zicea ca e bine”
„Era si intr-o stare de sa-si ia lumea-n cap. El a plecat la sfarsitul lui mai, dar prin aprilie a vrut sa se sinucida. Nu-l lasa Reco, sotia - cu care nu s-a casatorit niciodata de fapt - sa-si vada copilul. Si-a pus streangul aici in curte, noroc ca l-am gasit la timp. Apoi a fost internat „de nervi” la spital”, adauga femeia, care spune ca de cand nu mai stie nimic de fiul ei se uita la televizor cu mare atentie cand vede stiri din Irak. „Dar nimic, mama, n-am vazut nimic sa dea de el pana acum.”
Tentativa de sinucidere a lui Adrian Gancean e trecuta si pe un document oficial, biletul de externare din Spitalul de Psihiatrie Tulghes: „Tulburare afectiva episodica depresiva, cu tentativa suicidara. 28.04.2006”. Peste doar o luna, Adrian Gancean lua charterul companiei Al-Morrell spre Kuweit si apoi ajungea in Irak. Era avertizat ca furtunile de nisip, clima de-acolo si strictetea unei baze militare adancesc depresiile.
„Trebuia sa plece, aici nu mai avea slujba. A facut profesionala si nu a facut si ultima clasa ca sa ia BAC-ul, asa ca de mai multi ani a muncit la negru in Ungaria. Cu ce se ocupa in Irak nu mi-a zis, imi zicea doar ca e bine in toate”, mai spune mama barbatului retinut de americani. (Liviu Iolu)
Contradictii
Locul retinerii e invaluit in mister
Compania Al-Morrell a construit in Irak si are in intretinere fabricile de imbuteliere a apei plate din sase baze americane, dar niciuna din Ramadi - orasul indicat de Biroul de presa al Coalitiei drept loc al arestarii cetatenilor romani.
Asadar, cele sase locuri in care cei doi romani puteau sa lucreze, conform contractelor incheiate de Al-Morrell cu US Army, sunt Al Asad Air Base, Camp Victory - din Bagdad, Al Taqqadum (aflata la aproximativ 100 de kilometri vest de Bagdad), Q-West Base Complex - din Mosul, Foward Operating Base Speicher - din Tikrit, cat si LSA Anaconda (din nordul Bagdadului).
Dintre acestea, singura mai apropiata de Ar Ramadi este baza aeriana Al Taqqadum, insa din informatiile existente pana acum, romanii nu se aflau in octombrie in aceasta baza, ci, cel mai probabil, in Mosul.
ANCHETA
Pot ajunge in acelasi loc cu Munaf
Cei doi romani sunt considerati prizonieri de razboi si pot ajunge in fata Tribunalului Central Penal al Irakului in cazul in care se strang suficiente probe.
Aceasta institutie, infiintata in 2003 de Autoritatea Provizorie a Coalitiei, a deliberat in aproximativ 2.000 de procese ale „insurgentilor” care s-au facut vinovati de fapte impotriva Fortei Multinationale. Dintre aceste procese, peste 1.500 s-au terminat cu condamnarea celor judecati, iar sentintele au impus diferite pedepse, cea mai grava fiind moartea prin spanzurare. Printre cei care au primit pedeapsa maxima se afla si Mohammad Munaf, implicat in dosarul „Rapirea jurnalistilor”.
VIDEO: Locul unde munceau romanii retinuti
Filmul prezinta una dintre cele sase fabrici ale Al-Morrell Development, care foloseste muncitori romani pentru imbutelierea apei in tabara militara. Astfel soldatii nu sunt nevoiti sa strabata drumuri periculoase pentru a face rost de provizii. Scenele filmate in exterior surprind soldati care isi pun echipamentele de protectie, iar cele interioare prezinta mecanismul de imbuteliere, de la fabricarea peturilor, pana la transportul apei.
Filmul este proprietatea US Army si a fost realizat de Sergent Carolyn Ennis.
In Evenimentul zilei de maine va prezentam in exclusivitate fotografii cu unul dintre romanii arestati de americani si cu baza militara in care munceau la data la care au fost retinuti.
Cititi si MAE ia pozitie