România intervine în scandalul iscat între Kosovo și Serbia. Ministrul Apărării (MApN) a anunțat, astăzi, 03 octombrie, că pregătește dislocarea suplimentară a unei companii de infanterie în Kosovo.
Ministerul Apărării (MApN) motivează decizia pe fondul autorizării de către NATO privind suplimentarea trupelor de menținere a păcii în Balcanii de Vest. De menționat este faptul că România, alături de alte cinci state ale Uniunii Europene, nu recunoaște suvernitatea regiunii Kosovo.
MApN: „România va disloca în perioada imediat următoare o subunitate de nivel companie”
„Ca urmare a autorizării de către Consiliul Nord Atlantic cu privire la suplimentarea forţelor pentru gestionarea situaţiei curente din Balcanii de Vest, România va disloca în perioada imediat următoare o subunitate de nivel companie, nominalizată ca parte a rezervei strategice la dispoziţia SACEUR, în cadrul operaţiei NATO KFOR din Kosovo.
România, şi-a asumat, ca aliat NATO şi stat membru UE angajamentul de a contribui, cu forţe şi mijloace militare la efortul de menţinere a unui mediu stabil de securitate în regiunea Balcanilor de Vest”, a transmis, marţi, Ministerul Apărării.
Ministerul de apărării a mai precizat că operațiunea se derulează în conformitate cu Legea 121/2011 privind participarea forțelor armate la misiuni și operații în afara teritoriului României. Decizie stipulată și în Hotărârea CSAT nr. 225/2022.
România are 330 de militari în Balcanii de Vest
Datele furnizate de Ministerul Apărării indică faptul că la ora actuală, România are dislocați 330 de militari în Balcanii de Vest. Din care 250 au fost trimiși în Bosnia și Herțegovina. Țara noastră contribuie activ cu trupe în cadrul operației EUFOR ALTHEA din peninsula Balcanică. Fiind un jucător important pentru menținerea păcii în regiune.
NATO este din ce în ce mai prezent în Kosovo ca urmare a atacului din 24 septembrie. Organizația Atlanticului de Nord a îndemnat la pace și a solicitat ca cele două state să reia dialogul cât mai curând posibil, fiind de altfel „ singura modalitate de a obţine o pace durabilă".
La sfârșitul săptămânii trecute un polițist kosovar a fost ucis într-o ambuscadă din nordul Kosovo. Regiune unde sârbii sunt majoritari în mai multe orașe. În aceste condiții, diplomația kosovară a solicitat Uniunii Europene să oprească procesul de aderare a Serbiei în cadrul UE.
Statul Kosovo acuză regimul de la Belgrad că a dislocat de-a lungul frontierei mai mulți soldați fapt ce este înțeles de regimul de la Priștina drept o acțiune provocatoare. Însă, președintele sârb, Aleksandar Vucinic a dat toate asigurările că militarii sârbi nu vor interveni în Kosovo, potrivit Reuters.