Pentru români morți peste hotare MAE nu dispune de mijloace financiare pentru a-i repatria
- Antonia Hendrik
- 14 iulie 2017, 15:40
Ministerul Afacerilor Externe a răspuns, potrivit inforoes.com, că în prezent, în unităţile de medicină legală din ţările europene cu comunităţi mari de români se află trupurile neînsufleţite a 18 cetăţeni, cauzele întârzierii repatrierii fiind lipsa banilor.
”În Italia se înregistrează 11 cazuri, în Germania 4 cazuri, în Marea Britanie 3 cazuri, în timp ce în Spania şi Franţa nu există în prezent cetăţeni români decedaţi, ale căror trupuri neînsufleţite nu au fost repatriate. Aceste cifre se bazează pe notificările transmise de autorităţile locale din statul de reşedinţă. Precizăm faptul că misiunile diplomatice şi oficiile consulare iau cunoştinţă în mod oficial de decesul unui cetăţean român, survenit în străinătate, numai în măsura în care sunt notificate de către autorităţile statului de reşedinţă în acest sens, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena din 1963 privind relaţiile consulare”, precizează MAE.
Trupurile neînsufleţite care nu sunt repatriate în perioada de timp prevăzută de reglementările locale sunt înhumate de către autorităţile statului de reşedinţă, acestea nefiind conservate pe termen lung, cu câteva excepţii, precizeată sursa menţionată.
”Similar tuturor statelor membre UE, asistenţa consulară asigurată de Ministerul Afacerilor Externe român, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare are în vedere următoarele aspecte: pune la dispoziţia aparţinătorilor o listă cu prestatorii locali de servicii de pompe funebre şi datele acestora de contact în vederea repatrierii, eliberează, la cerere, cu titlu gratuit, documentele necesare transportului corpului neînsufleţit înapoi în România, înregistrează decesul în registrele de stare civilă române şi eliberează certificatul de deces, pe baza documentelor/actelor eliberate de autorităţile statului de reşedinţă”, mai scrie MAE.