Românii își pierd interesul pentru munca în străinătate. În ultima perioadă, numărul celor care au aplicat pentru un loc de muncă în afara țării a scăzut cu aproape 50.000. INS arată că inclusiv numărul celor care își stabilesc temporar domiciliul afară a scăzut, de la 242.000 în 2017, la 201.000 în 2022.
Țări precum Spania și Italia, în care trăiesc comunități de milioane de români, au pierdut teren în ultimii ani. Românii își doresc tot mai puțin să își găsească un loc de muncă în străinătate.
Spania și Italia scad în interesul românilor pentru a munci în străinătate
Un bun exemplu pentru această schimbare este Olimpiu Boța, care a lucrat 12 ani în spitalele din Germania. Acolo, acesta s-a specializat în chirurgia mâinii și microchirurgie reconstructivă.
Chiar dacă a reușit să își facă o viață în Germania, acesta s-a întors la începutul anului acasă. În prezent este chirurg la Spitalul Județean din Cluj-Napoca:
„Factorul emoțional, părinți, familie, care sunt aici și m-au atras înapoi, și în același timp e și factorul profesional. Consider că pot să aduc mai mult aport aici, într-un sistem medical care se dezvoltă”, spune Dr. Olimpiu Boța, medic primar chirurgie plastică și estetică, într-un interviu Pro TV.
Alți români sunt hotărâți să nu își caute un loc de muncă în străinătate
Nicolae Dina are o firmă de construcții și servicii în Spania și nu mai găsește conaționali dornici să vină la el:
„Aseară am dat un anunț, în zece minute am primit peste 20 și ceva de solicitări de la cetățeni din Sud America, niciun român. Înainte, la biserică când mergeam, nici nu stăteam o jumătate de oră și eram asaltat de 5-10 persoane care voiau de muncă”, a spus Nicolae Dina, român stabilit în Spania, pentru sursa menționată anterior.
Comparativ cu acum trei ani, numărul românilor care au aplicat pentru un loc de muncă în străinătate a scăzut cu 50.000.
Platformele de recrutare au observat tendința în scădere a românilor de a lucra în afara țării
Specialiștii români aleg să rămână în România și să muncească:
„Îi vedem pe români tot mai puțin dornici să plece în afara țării. Majoritatea aplică pentru domenii care angajează din zona entry-level. Mai puțini specialiști pleacă la muncă în străinătate anul acesta”, spune Ana Călugăru, director comunicare platformă recrutare.
Italia are nevoie acum de aproximativ 68.000 de muncitori domestici. Ca să acopere deficitul, guvernul a decis să ofere mai multe permise celor din afara Uniunii Europene.
Cu toate acestea, românii nu își caută locuri de muncă pe platforme de recrutare. Ei apelează la rude sau cunoștințe și de aceea, aceste statistici nu pot fi foarte exacte.