Români, jefuiți pe șoselele din Europa de conaționali

Români, jefuiți pe șoselele din Europa de conaționali

Drumul spre casă al multora dintre conaționalii noștri este un adevărat coșmar, atunci când întâlnesc, pe drumurile europene, tâlhari care le fură banii agonisiți în străinătate. Autorii jafurilor sunt tot de la noi din țară, hoți care urmăresc autovehiculele de transport.

Pe șoselele care străbat țări precum Italia, Spania, Slovenia sau Ungaria au fost înregistrate multe furturi asupra pasagerilor care călătoresc cu autocare ale diferitelor firme de transport, însă autorii acestor jafuri la drumul mare au rămas nepedepsiți. Hoții sunt, de cele mai multe ori, români, care urmăresc autocarele până în locurile în care opresc și, acolo, acționează.

 

Hoții din Slovenia

Ne puteți urmări și pe Google News

Pornind de la o relatare recentă a unor pasageri care au povestit, pentru „Evenimentul zilei”, ce li s-a întâmplat în timp ce călătoreau dinspre Italia spre România, am descoperit că astfel de incidente au loc frecvent. Daniela Zamfir, o româncă, de 46 de ani, stabilită în Italia, căsătorită cu un localnic, ne-a relatat o scenă din care reiese modul în care acționează hoții.

Femeia ne-a povestit că s-a îmbarcat într-un autocar al firmei Atlassib care a plecat, pe 27 aprilie, din Provincia Padova, în jurul orei 13.15. A ajuns pe teritoriul Sloveniei noaptea, în jurul orei 23.45, la „un Auto Grill”, în localitatea Povir.

Acolo, autocarul a oprit pentru alimentare iar cea mai mare parte a călătorilor au coborât, fie pentru a-și cumpăra câte ceva, fie pentru a merge la toaletă. „Am văzut cum o tânără s-a dus la baie. Atunci când a ieșit, a fost flancată de trei bărbați”, a povestit Daniela Zamfir. Ulterior, avea să afle de la tânără ce i s-a întâmplat: cei trei i-au spus că sunt reprezentanți ai companiei de transport și că ea ar fi câștigat 300 de euro, dar trebuie să le arată că are 100 de euro la ea. Tânăra a deschis portofelul și, în acel moment, unul dintre indivizi i-a smuls banii pe care îi avea în interior. Astfel, victima tâlharilor a rămas fără 700 de euro.

Apoi, ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat, cei trei indivizi s-au apropiat de grupul de călători aflați lângă autocar. „La un moment dat, șoferul le-a zis călătorilor să se grăbească că trebuie să plece. Când am plecat, am aflat că și un tânăr, care spunea că e tăietor de lemne în Italia, a rămas fără 1.000 de euro, furați de acei indivizi, iar o femeie a scăpat pentru că le-a zis că nu are decât 15 euro la ea. Hoții aveau un autoturism de teren, de culoare închisă, cu numere de Arad”, a adăugat Daniela Zamfir.

 

Pasageri din două autocare, furați în aceeași zi

Pasagerii le-au reproșat șoferilor că nu i-au avertizat. Șoferii le-ar fi răspuns că ei au oprit doar pentru alimentare. Lia, o altă pasageră, din Iași, ne-a confirmat cele spuse de Daniela Zamfir și ne-a precizat că tânăra jefuită a este din Galați, iar tânărul din Oradea. „La o altă oprire, i-am auzit pe șoferi cum povesteau că alți doi pasageri, soț și soție, dintrun autocar care a venit după noi, au fost jefuiți, tot în același loc, în Slovenia”, a adăugat Daniela Zamfir.

 

Urmăriți pe autostradă

Despre întâmplări asemănătoare au povestit și alți pasageri care circulă cu autocarelor, de la diferite firme, dar și cei care au călătorit cu autoturismele personale. Pe Facebook, Marilena Percu Petrescu povestește: „Noi am pățit-o în 2012, la sloveni. Eram cu mașina noastră personală, la ora 12,30 ziua, ne-au oprit să ne fure”. La rândul lui, Sergiu Balaban a relatat cum au fost urmăriți de hoți, în Italia, cale de zeci de kilometri, timp în care indivizii au încercat să oprească autocarul, arătând șoferului cuțite pe geam. Au scăpat după ce șoferul de la Atlassib a sunat la Poliția Stradală care i-a așteptat pe urmăritori.

Balaban povestea, în 2017, că, în Ungaria, hoții au agresat o fată într-o baie şi nu s-a băgat nimeni: „Tot cu Atlassib eram, iar şoferii au spus că-s păţiţi. Că un coleg de-al lor e în comă după ce s-a băgat, tot aşa, să apere un pasager. Şi că au familii şi copii, să se bage cine vrea”

 

Ce pot face victimele

Prea puțini dintre călători știu că au posibilitatea de a depune plângere la destinație, în cazul în care au fost furați pe drum, însă nu o fac. Oficiali din Poliția Română au declarat, pentru EVZ, că pasagerii care sunt victimele unor astfel de furturi pot depune plângeri la a secțiile de poliție de pe raza domiciliului la care locuiesc în țara noastră. Ulterior, anchetatorii iau legătura cu omologii lor din străinătate pentru identificarea autorilor.

 

Transportator: „Pasagerii sunt avertizați asupra riscurilor”

Contactat de EVZ, directorul Atlassib, Sorin Mușan ne-a declarat că nu știa despre incidentul din 27 aprilie, însă ne-a spus că hoții pândesc autocare de la toate firmele de transport care străbat zona. „Șoferii noștrii sunt instruiți să atenționeze călătorii față de pericolele la care se expun”, susține Mușan.

Firma a împărțit și flayere cu avertismente și condiții de călătorie, iar pe Facebook a postat un filmuleț cu escrocii care păcălesc oamenii cu jocul alba-neagra. „Mulți nu ascultă sfaturile. Aceste persoane se folosesc de fel de fel de tertipuri pentru a fura. Se întâmplă cam odată pe lună să avem astfel de incidente”, a adăugat directorul Atlassib. Acesta ne-a precizat că este foarte dificil de stăpânit acest fenomen dacă oamenii nu au grijă de bunurile lor.

„Am avut și firme de pază în locurile de staționare, am avertizat și autoritățile din Slovenia dar aceștia (hoții n.r.) urmăresc autocarele până unde opresc și, atunci, acționează”, a completat directorul Atlassib.