Românca Lia Harca se numără printre cele 300 de persoane date dispărute în urma cutremurului de marţi, din oraşul neozeelandez Christchurch.
Ambasada României în Australia, care se ocupă de reprezentarea diplomatică în Noua Zeelandă, a fost informată în legătură cu faptul că o femeie de naţionalitate română este dată dispărută, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti.
În momentul cutremurului, românca, profesoară de limba engleză, se afla în clădirea postului CTV din centrul oraşului Christchurch.
Şanse mici de supravieţuire
Şeful operaţiunilor de salvare, inspectorul Dave Lawry, a declarat că şansele de a găsi supravieţuitori sub ruinele clădirii CTV sunt foarte mici, informează AFP.
Potrivit unui nou bilanţ, dat publicităţii ieri, cel puţin 75 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter. "55 de cadavre au fost identificate la morgă. Alţi 20 de morţi sunt încă neidentificaţi", a declarat primarul din Christchurch, corectând un bilanţ anterior de 65 de morţi.
Estimare: pagube de miliarde de dolari
Pagubele provocate de seism au fost estimate la 11,5 miliarde de dolari neozeelandezi (6,3 miliarde de euro) de către AIR Worldwide, o societate care evaluează pagubele financiare pentru cei asiguraţi după catastrofe.
"AIR Worldwide estimează că pierderile pentru sectorul de asigurări (provocate de această catastrofă) sunt cuprinse între 5 şi 11,5 milliarde de dolari neozeelandezi (între 2,73 şi 6,3 miliarde euro)", potrivit unui comunicat difuzat de societate.
Precedentul cutremur, produs la Christchurch în urmă cu şase luni, nu a făcut victime, dar a provocat pagube considerabile. Ieri, autorităţile neozeelandeze au impus restricţii de circulaţie pe timp de noapte în Christchurch pentru a preveni furturile în oraşul devastat de cutremur.
Premierul John Key a decretat, în cursul dimineţii, stare de urgenţă şi le-a cerut tututor concetăţenilor săi să ajute persoanele care au avut de suferit în urma tragediei.