O româncă este blocată în China din cauza pandemiei iscate de noul coronavirus și nu știe când se va putea întoarce în România. Mesajul ei pentru conaționali: ”Nu renunțați la mască”.
Gabriela Mogoș este o româncă stabilită în China. Doctor în științe, femeia e profesor asociat în Departamentul de Computer Science și Inginerie Software (CSSE) al Universității Xi'an Jiaotong-Liverpool (XJTLU) din Suzhou.
În această vară, ar fi vrut să se întoarcă în România, dar, din cauza interdicțiilor de călătorie impuse în statul chinez, nu poate face acest lucru. Trebuie să aștepte cel puțin până în luna septembrie, când se preconizează că vor începe zborurile. Iar atunci nu va putea reveni în țară pentru că încep cursurile la universitatea la care predă.
Femeia a relatat care este atmosfera vieții de zi cu zi în țara sa adoptivă. E plin de avertismente. Oamenii sunt atenționați permanent în legătură cu măsurile de protecție sanitară luate pentru a minimiza extinderea COVID 19. ”Primim mesaje zilnic, să purtăm masca. Noi, străinii, suntem mai relaxați, dar nu este așa. Indiferent câtă încredere avem în apropiați că nu pot fi bolnavi, eu spun că nu e chiar așa. Am trei prieteni care s-au îmbolnăvit”, a mărturisit Gabriela, la Antena 3.
Gabriela Mogoș a povestit că, în China, oamenilor le este măsurată temperatura peste tot, inclusiv atunci când urcă în mijloacele de transport în comun. Mai mult, autoritățile au pus la dispoziția medicilor și voluntarilor corturi în foarte multe locuri publice pentru a avea unde să realizeze scanarea temperaturii oamenilor.
Se pune un accent foarte mare pe această procedură medicală care asigură un triaj epidemiologic eficient. În plus numele și valoarea temperaturii persoanelor sunt notate pe liste oficiale, de fiecare dată.
Gabriela Mogoș le recomandă românilor să nu iasă din casă fără mască, și să o poarte corespunzător, pentru a se proteja de virus. Femeia a mărturisit, în aceeași intervenție televizată, că ea poartă masca tot timpul, inclusiv când iese din locuință pentru a duce gunoiul, deși acest lucru este foarte incomod, mai ales că temperaturile au ajuns, în Suzhou, la 35 de grade Celsius.
Sursa foto: Facebook / Gabriela Mogoș