Povestea ofițerului român omorât de cadoul primit de la Adolf Hitler

Povestea ofițerului român omorât de cadoul primit de la Adolf Hitler

Henri Rang ar fi trebuit să câștige medalia de aur la echitație, în cadrul Jocurilor Olimpice de la Berlin - 1936. Românul a fost furat de arbitri, apoi și-a găsit consolarea într-o motocicletă primită de la Hitler. Și-a găsit sfârșitul într-un accident, de Crăciun, în 1946.

Jocurile Olimpice de Vară, desfășurate, în 1936, la Berlin, au rămas în istorie din cauza implicării totale a regimului nazist care făcea legea în Germania acelor vremuri. În 1933, Adolf Hitler a fost numit cancelar, iar propaganda orchestrată de Joseph Goebbels săpa adânc în conștiința poporului.

Afrontul adus de Owens

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru naziști, nici că se putea un prilej mai bun de colportat mesajele radicale, decât JO din 1936. Atenția întregii Planete era îndreptată spre marele eveniment. Nu existau televiziunii, dar ziarele erau citite din scoarță în scoarță.

Astfel au putut afla oamenii de una dintre cele mai usturătoare lecții primite de Adolf Hitler. Americanul Jesse Owens, atlet de culoare, a câștigat trei medalii de aur în probele de viteză și una la săritura în lungime, și l-a înfuriat la culme pe Fuhrer. Bineînțeles, germanii își propuseseră să câștige toate medaliile de aur, iar pentru acest scop nu s-au sfiit să influențeze arbitrajele. La Berlin, o mare nedreptate i s-a făcut chiar unui român. Henri Rang, născut în 1902, locotenent în Cavaleria Regală Română, a participat în concursul de echitație, împreună cu Felix Țopescu, tatăl regretatului comentator sportiv Cristian Țopescu.

I-a intrat ghidonul în piept

În proba de sărituri, Rang a fost învins de reprezentantul Germaniei, fiind „ciupit” discret, la punctaj, de arbitri. Românul s-a mulțumit cu medalia de argint, n-a vrut să conteste rezultatul. Gestul l-a uimit pe Adolf Hitler, care asistase la concurs. Dictatorul s-a gândit să-l recompenseze pe sportivul „tricolor”, căruia i-a oferit cadou o motocicletă Zundapp.

Astfel, Rang a devenit posesorul unui obiect nemaiîntâlnit în România interbelică. Paradoxal, cadoul lui Hitler i-a fost fatal colonelului. Cu câteva zile înainte de Crăciun, sportivul și-a pierdut echilibrul, ghidonul i-a perforat pieptul și a fost internat în spital, la Iași. A murit chiar în ziua de Crăciun.

„Bijuterie” pe două roți de la Führer

Henri Rang a avut parte de un cadou surprizător, imediat după încheierea Olimpiadei de la Berlin. Mișcat de evoluția românului în competiție, Adolf Hitler i-a dăruit o motociletă Zündapp, vehicul ce avea să devină faimos peste ani. Brandul este german și a fost fondat în 1917, la Nürnberg, de către Fritz Neumeyer, împreună cu Friedrich Krupp AG și producătorul de mașini-unelte Thiel sub denumirea „Zünder- und Apparatebau G.m.b.H.”, ca producător de detonatoare. La finele Primul Război Mondial, în 1919, Zündapp a început să fabrice exclusiv motociclete, după ce cererea de piese de arme scăzuse drastic. Marca a supraviețuit până în 1984