Europarlamentar francez: „Trump repetă greșeala Occidentului din 1938 la München”

Europarlamentar francez: „Trump repetă greșeala Occidentului din 1938 la München”Donald Trump. Sursa foto: dreamstime.com

Președintele american Donald Trump este acuzat de un europarlamentar francez că acționează la fel ca liderii occidentali care, în 1938, au cedat în fața lui Hitler și au sacrificat Cehoslovacia. Raphaël Glucksmann, membru al Parlamentului European, a criticat dur decizia lui Trump de a negocia cu Rusia în privința Ucrainei fără participarea Kievului, comparând această mișcare cu Acordul de la München.

Acuzații dure la adresa lui Trump

Europarlamentarul social-democrat Raphaël Glucksmann a lansat acuzații dure la adresa lui Trump, subliniind că președintele american ar fi dispus să cedeze interesele Ucrainei pentru a încheia o înțelegere cu Rusia:

"Am ajuns astăzi în punctul de cotitură al războiului pe care Putin îl aștepta de când blitzkriegul său asupra Kievului a eșuat: prăbușirea, nu a frontului ucrainean, ci a spatelui frontului occidental. Aservirea nu a soldaților ucraineni, care își riscă viața și nu cedează nimic, ci a liderilor occidentali care nu riscă nimic și sunt pregătiți să cedeze totul."

Declarația sa vine după ce Donald Trump și Vladimir Putin au convenit telefonic să înceapă „imediat” negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Însă, la fel ca la München în 1938, Ucraina nu este invitată să participe la aceste discuții, ceea ce a stârnit critici acerbe.

Paralela cu München: istoria se repetă?

Hitler și Goering după semnarea Acordului de la München.

Hitler și Goering după semnarea Acordului de la München. Foto: Arhiva EVZ

Raphaël Glucksmann a tras un semnal de alarmă, afirmând că Trump pare să repete greșeala făcută de liderii occidentali în fața lui Hitler:

"Iată-ne înapoi în acel moment din 1938 (...) La München, Cehoslovacia i-a fost oferită lui Hitler pe o tavă de argint, în cadrul unor negocieri de la care liderii săi au fost excluși. La fel, Trump a angajat discuții cu Putin despre Ucraina fără Ucraina. Fără Ucraina și fără Europa. Sacrificând – cu această lejeritate trivială a unei administrații pentru care destinul popoarelor cântărește mai puțin decât un 'deal' imobiliar – chiar înainte de începerea negocierilor, integritatea teritorială a Ucrainei și viitorul său în NATO."

Acordul de la München a fost semnat în 1938 de către prim-ministrul britanic Neville Chamberlain și omologul său francez Édouard Daladier, care au cedat în fața revendicărilor lui Hitler, sperând să evite un război. Glucksmann avertizează că o astfel de abordare nu a funcționat atunci și nu va funcționa nici acum.

Soluția europeană: sancțiuni și sprijin militar

Europarlamentarul francez susține că orice compromis care implică dezmembrarea Ucrainei nu va pune capăt războiului, ci doar va duce la o escaladare a conflictului:

"Să nu vă gândiți că o încetare a focului bazată pe dezmembrarea Ucrainei va marca sfârșitul războiului. Aceasta nu va face decât să lanseze faza a doua a sa, care va consta în extinderea acestuia chiar pe teritoriul Uniunii Europene."

Glucksmann insistă că Europa trebuie să acționeze rapid și decisiv pentru a sprijini Ucraina și a împiedica Rusia să își impună voința:

  • Confiscarea activelor publice rusești înghețate în băncile europene
  • Creșterea livrărilor de arme către Ucraina
  • Lansarea unui împrumut de 500 de miliarde de euro pentru apărarea europeană
  • Sancțiuni mai dure împotriva Rusiei