Un român a fost condamnat definitiv la 5 ani și șase luni de închisoare pentru mai multe infracțiuni, una dintre ele fiind infracțiunea de propagandă teroristă. Sentința a fost dată de judecătorii instanței supreme de la Tribunalul București. Inculpatul a mai avut o condamnare definitivă de un an și șase luni la Tribunalul Battonya din Ungaria.

Popa Cristi Marian a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunii de propagandă teroristă

Popa Cristi Marian a fost găsit vinovat de săvârșirea de infracţiuni la legea privind combaterea terorismului (Legea 535/2004), pentru care a primit o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani închisoare şi 5 ani pedeapsa complementară a interzicerii exerciţiului drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a), b) şi h) din Codul penal.

Inculpatul a fost găsit vinovat și de comiterea infracţiunii de propagandă teroristă, primind o nouă pedeapsă de 3 ani închisoare. Judecătorii au aplicat, de această dată, pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare. La aceasta s-a adăugat un spor de 1 an închisoare, reprezentând o treime din durata celeilalte pedepse stabilite.

Inculpatul ar fi urmat astfel să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani închisoare.  Popa Cristi Marian mai fusese condamnat definitiv de către Tribunalul Battonya din Ungaria la pedeapsa de 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pentru infracțiunea de fals în acte publice.

Judecătorii instanței supreme de la București au hotărât o pedeapsă totală de 5 ani și șase luni de închisoare

Judecătorii instanței supreme de la București au decis să anuleze suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate în Ungaria, să contopească cele două pedepse și să aplice inculpatului o pedeapsă principală de 5 ani și 6 luni închisoare. Judecătorii i-au dedus din pedeapsă durata reținerii și a arestării preventive, de la data de 20 decembrie 2019 la zi. Deosebit de importan, hotărârea judecătorilor instanței supreme este definitivă.

Popa Cristi Marian a fost trimis în judecată prin Rechizitoriului nr. 1300/D/P/2017 din 9 martie 2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Secţia de Combatere a Infracţiunilor de Terorism și a Criminalităţii Informatice.