Andi Davidescu se luptă în justiţie cu fosta lui soţie, care l-a acuzat că şi-ar fi răpit copilul. Deocamdată, fetiţa e dată în grija unei familii, iar tatăl e, de patru luni, la închisoare.
Relaţia dintre ploieşteanul Andi Davidescu şi norvegianca Kjersti Beth a început în 1997. Doi ani mai târziu, s-au căsătorit în Stavanger, o localitate situată la câteva sute de kilometri de Oslo, capitala Norvegiei. În aprilie 2001 s-a născut fetiţa lor, Victoria Hanna Davidescu, care a primit ulterior dublă cetăţenie: română şi norvegiană.
Un român de 42 de ani, din Ploieşti, este de patru luni într-o închisoare din Norvegia, după ce fosta soţie, de origine norvegiană, l-a acuzat că şi-a răpit propriul copil. În timp ce Andi Davidescu aşteaptă începerea procesului, fetiţa sa a fost dată spre îngrijire unei alte familii. În prezent, românul are un avocat norvegian, desemnat din oficiu. Până la închiderea ediţiei n-am primit nici un punct de vedere de la Ministerul Român de Externe.
Dragoste şi instanţe
Relaţia dintre ploieşteanul Andi Davidescu şi norvegianca Kjersti Beth a început în 1997. Doi ani mai târziu, s-au căsătorit în Stavanger, o localitate situată la câteva sute de kilometri de Oslo, capitala Norvegiei. În aprilie 2001 s-a născut fetiţa lor, Victoria Hanna Davidescu, care a primit ulterior dublă cetăţenie: română şi norvegiană.
„Andi mă suna tot timpul şi îmi spunea că soţia lui nu are grijă de fetiţă, aşa cum ar trebui să fie o mamă. O suspecta de consum de droguri pentru că avea ieşiri necontrolate şi inexplicabile. În 2004 au divorţat, fetiţa fiind încredinţată fiului meu. Timp de un an şi jumătate, Andi a fost fericit. O chema pe mama lui în Norvegia să aibă grijă de micuţă cât timp era el la serviciu“, povesteşte tatăl bărbatului, Nicolae Davidescu.
În 2006, instanţa norvegiană a revenit asupra sentinţei, încredinţând-o pe Victoria mamei sale. „Andi a primit vestea ca pe o lovitură. Spunea că a fost victima unei discriminări pentru că principalul motiv invocat de justiţie a fost că nu era un vorbitor de limbă norvegiană, deşi lucra de ani buni acolo“, spune mama sa, Aurica Davidescu.
Andi Davidescu a primit dreptul de a-şi vizita fetiţa o dată la două săptămâni. A observat că starea copilului nu era una foarte bună. Motiv pentru care, în decembrie 2007, ploieşteanul a cerut o anchetă socială. Asistenţii sociali norvegieni au constatat că fetiţa era crescută în condiţii necorespunzătoare şi au decis să fie încredinţată unei alte familii. „Atunci, băiatul meu a luat decizia de a veni cu fata în România. Nu suporta ideea de a o pierde definitiv. În februarie 2008 a venit cu fetiţa la mine acasă, apoi a dus-o la Moreni, unde avea o casă cu toate condiţiile. Îi făcea toate poftele, Victoria arătând ca un copil fericit“, susţine bunicul Victoriei.
În ţară, fetiţa a fost supusă şi unui examen psihologic. „Persoana în care investeşte cel mai mult din punct de vedere afectiv este tatăl său, copilul spunând în timpul evaluărilor că preferă să locuiască în România, alături de el“, conchide psihologul Roxana Călin.
A plecat după fată conştient că poate fi arestat
În luna iunie a anului trecut, mama copilului a venit la Moreni. Cum acasă se aflau doar micuţa şi bunica ei, Kjersti Beth a intrat în curtea familiei Davidescu şi a luat-o pe Victoria. Ţipetele fetiţei au scos lumea în stradă, dar degeabă. „Andi a alertat poliţia, dar degeaba. Am fost cu el la aeroportul din Bucureşti, în speranţa că le vom da de urmă. Ulterior, am aflat că au părăsit România cu o maşină. Fiul meu nu a scos o vorbă două zile de la răpirea copilului“, povesteşte Nicolae Davidescu.
Conştient că poate fi reţinut de autorităţile scandinave, la începutul lunii octombrie 2008, Andi Davidescu a plecat totuşi în Norvegia. A fost arestat şi, de patru luni, aşteaptă începerea procesului, fosta soţie acuzându-l de răpirea propriului copil. „Andi este în puşcărie, iar fata lui a fost dată în plasament altei familii. Degeaba a cerut ajutorul consulatului român de la Oslo, acesta i-a răspuns că are numai atribuţii comerciale. Ne-a sunat de Sărbători şi ne-a spus că va face tot posibilul pentru a-şi demonstra nevinovăţia, ca să-şi recupereze fata. Era fericit că a putut să o vadă pe copilă, chiar dacă de după gratii, şi mi-a spus că pentru acea clipă a meritat detenţia“, spune Nicolae Davidescu.
Răpirea s-a consumat
Părinţii lui Andi Davidescu speră ca autorităţile române să-l sprijine pe fiul lor să revină acasă, alături de copil. Pentru a se întâmpla acest lucru, este nevoie ca instanţa norvegiană să dea o condamnare cu suspendare.
„Fapta este cât se poate de clară: răpirea s-a consumat. Niciun minor nu poate fi luat de un părinte, după un divorţ, fără acordul celuilalt părinte şi cel al autorităţii tutelare. Cazul este însă foarte complex şi există nişte circumstanţe atenuante. Domnul Davidescu nu a pus în pericol viaţa copilului, ci a dorit să-i asigure condiţii mai bune de creştere. În această situaţie, cred că instanţa ar putea lua în considerare aceste aspecte, pedeapsa putând fi dată cu suspendare. Nu ştiu, însă, în ce măsură legislaţia norvegiană permite acest lucru“, explică avocatul ploieştean Vlad Nichita.
ANCHETĂ Asistenţii sociali, mulţumiţi de condiţiile în care trăia fetiţa
Anul trecut, în timp ce se afla cu fetiţa sa la Moreni, Andi Davidescu a solicitat Direcţiei de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DASPC) Dâmboviţa un raport de evaluare. Potrivit raportului întocmit de inspectorul Bogdan Iancu, nu existau „motive temeinice care să susţină existenţa unei situaţii de pericol iminent pentru copilul Davidescu Hanna Victoria din cauza abuzului sau neglijării, motiv pentru care consider că nu se impune instituirea unei măsuri de protecţie specială“. „Reprezentantul instituţiei noastre a fost în teren şi a verificat situaţia acelui copil. Atribuţiile noastre în acest caz s-au oprit aici“, afirmă Mara Andreica, directorul DASPC Dâmboviţa.