Roma pusă la zid în problema bugetului. Masura luată de Bruxelles este dură. Breaking News

Roma pusă la zid în problema bugetului. Masura luată de Bruxelles este dură. Breaking News

Uniunea Europeană a luat prima măsură disciplinară împotriva Italiei, anunţă Euronews. Este vorba despre lansarea procedurii de deficit excesiv. Decizia vine după ce guvernul de la Roma a ales să sfideze Bruxellesul şi să nu ţină cont de recomandările oficialilor europeni în privinţa bugetului pe anul viitor.

Comisia Europeană a pornit procedura de deficit excesiv împotriva Italiei

Proiectul de buget al Italiei pentru anul 2019 deviază semnificativ de la angajamentele asumate de această ţară, a afirmat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care a avertizat într-un interviu acordat vineri publicaţiei Il Sole 24 Ore că ar putea fi declanşată o procedură de deficit excesiv împotriva Romei, transmite Reuters.

Italia a retrimis Comisiei, în această săptămână, proiectul de buget aferent anului viitor cu aceleaşi estimări referitoare la creşterea economică şi deficitul bugetar care erau incluse în varianta iniţială. Noul proiect include însă un nivel mai scăzut al datoriei publice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul italian încalcă ”în mod deschis” reglementările UE referitoare la buget convenite de toate ţările din zona euro, dar politica sa este contraproductivă deoarece a îngrijorat investitorii şi a dus la creşterea randamentelor obligaţiunilor, a spus Dombrovskis.

Oficialul european a adăugat că în ultimii ani Comisia s-a abţinut să lanseze o procedură de deficit excesiv împotriva Italiei întrucât bugetele acesteia respectau pactul de stabilitate, dar, dar dacă acest lucru nu va mai fi valabil, începerea procedurii ”ar fi justificată”.

Potrivit proiectului revizuit, reducerea datoriei ar urma să aibă loc prin folosirea unor fonduri echivalente cu 1% din PIB obţinute prin privatizări, pentru a răspunde uneia dintre principalele îngrijorări ale Comisiei Europene, aceea că datoria publică nu va scădea aşa cum cer reglementările europene.

Proiectul prevede însă în continuare creşterea deficitului bugetar structural, care exclude elementele excepţionale şi fluctuaţiile ciclice, cu 0,8% din PIB, în locul unei scăderi de 0,6% din PIB, aşa cum prevăd reglementările UE.

Roma anticipează în prezent un declin al datoriei publice la 129,2% din PIB în 2019, la 127,3% din PIB în 2020 şi la 126% din PIB în 2021, de la 130,9% din PIB în acest an.

Comisia Europeană a estimat săptămâna trecută o datorie de 131,1% din PIB în acest an şi un nivel aproape similar în 2020.

Italia a menţinut estimarea de creştere economică la 1,5% pentru 2019, 1,6% în 2020 şi 1,4% în 2021, chiar dacă Comisia se aşteaptă la un avans de 1,2% în 2019, iar FMI prognozează un ritm de doar 1%.

Prognoza guvernului pentru deficitul bugetar a fost menţinută la 2,4% din PIB pentru 2019, în  creştere de la 1,8% din PIB în acest an.