Rodica Coposu: „Regina Ana suferea și îmi spunea: «Ei, mergem mai departe!»”
- Anca Simionescu
- 15 august 2016, 00:00
Soția fostului suveran era bolnavă, dar cei care au cunoscut-o povestesc că optimismul nu a părăsit-o. De ce au venit românii la înmormântarea de la Curtea de Argeș?
Reginei Ana îi plăcea ploaia, dar sâmbătă, într-o zi cu mult soare, mii de oameni din toată țara au condus-o pe ultimul drum pe soția fostului suveran al României, Regele Mihai. Mulți demnitari au venit la București, la ceremonia funerară ținută în fața Palatului Regal. Printre ei, și Rodica Coposu, sora cunoscutului om politic, Corneliu Coposu. Are 90 de ani, dar vârsta înaintată nu a împiedicat-o să-și ia rămas bun de la Regina Ana, pe care a cunoscut-o și a respectat- o.
Au venit la Catedrală
La înmormântarea ce s-a ținut în noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș au venit membrii familiei, reprezentanți ai familiilor regale din Europa, dar și regaliști din toată țara. Unii au vrut să fie martori la un moment istoric, iar localnicii au fost curioși să vadă și Catedrala terminată în câteva zile, după o muncă începută acum șapte ani.
Ceva mai încolo, un domn de 90 de ani încearcă să meargă mai în față. E din Curtea de Argeș și spune că până acum nu l-a văzut pe Regele Mihai. În 1947, însă, l-a întâmpinat aici pe Patriarhului Alexei I al Moscovei și a toată Rusia.
Amintirile bătrânilor despre Carol al II-lea
Vasile a copilărit lângă locul unde acum se ridică Catedrala. El l-a văzut pe Regele Mihai când a venit în urmă cu câțiva ani. „Mi s-a părut un om cu suflet mare și multă inteligență. Îmi amintesc ce îmi povesteau bătrânii despre moartea lui Carol al II-a. Pe atunci nu era televiziune, dar tot se strânsese lumea buluc. Când eram mic, pe aici jucam fotbal. În spate era o școală de arte și meserii și câteva clădiri vechi, care au fost dărâmate în 2009”, povestește bărbatul.
„Am avut norocul ca din familie să învăț istoria reală a României”, se destăinuie Andrei Berinde, în vârstă de 33 de ani. Tânărul e din București și l-a întâlnit pe Regele Mihai pentru prima dată în 1992, pe când avea doar 9 ani: „Am avut norocul să mă specializez în istoria căilor ferate și să-mi deau seama ce a însemnat perioada interbelică și monarhia pentru România”.
Port popular de 100 de de ani
În semn de respect, mulți români au venit îmbrăcați în costum popular. Ioana are un port de aproape 100 de ani, de la bunica sa, regalistă. „Am apreciat și apreciez foarte mult personalitățile Majestăților Sale, pentru demnitatea de care au dat dovadă și atitudinea modestă. M-am îmbrăcat astăzi în costum popular, în semn de omagiu adus Reginei Ana și pentru că reprezintă identitatea noastră națională, pe care ea a iubit- o prin ochii Regelui Mihai. L-am văzut o singură dată pe Maiestatea Sa, la aniversarea a 90 de ani”, a mai spus tânăra de 27 de ani.
„Regina a iubit România, așa cum e”
„Sunt foarte tristă. Mă bucur că am avut posibilitatea să fiu în preajma Majestății Sale de câteva ori. Era o persoană caldă și foarte apropiată cu toată lumea. Fără niciun pic de morgă. Te făcea să te simți bine. Am văzut-o în primii ani când a venit în țară… Era încântată de România și mi-a spus că aflase foarte multe despre țara noastră de la soțul său, Regele Mihai. Îmi spunea că iubește România, așa cum este și că, de câte ori vine aici, se simte ca acasă. Am revăzut-o în urmă cu doi ani, când a venit, pentru câteva zile, la Săvârșin. Avea deja probleme de sănătate și îmi spunea că suferă. Își păstrase zâmbetul și spunea: «Ei, mergem mai departe!». Curajul și optimismul au ajutat-o să stea alături de Maiestatea Sa, care a trecut prin momente foarte grele în toată perioada exilului”, a povestit Rodica Coposu.