Democrat-liberalii au făcut ieri un pas înapoi şi au decis să-l susţină pe Alexandru Lăzescu ca preşedinte director general al TVR, în locul şefei Biroului de Presă al PDL, Ada Meseşan, pe care liderii partidului o validaseră duminică pentru această funcţie.
Retrogradarea lui Meseşan din poziţia de favorită s-a produs pe fondul unul val de nemulţumire în PDL, legată pe de o parte de politizarea funcţiei, pe de altă parte de revolta unor parlamentari care ar fi refuzat să o voteze.
Cei 13 membri ai Consiliului de Adminstraţie al TVR, al Radioului Public, cât şi şefii celor două instituţii vor fi votaţi astăzi în plenul parlamentului, după ce ieri au fost validaţi în comisii.
"Mi-a cerut 1.000 de euro să mă scoată la televizor"
Rocada Meseşan-Lăzescu a avut loc la nici 12 ore de la decizia de duminică a liderilor PDL. Apăruseră deja primele ameninţări că nu va fi votată, cu riscul respingerii întregului CA, dar şi primele reglări de conturi. Unul dintre viceliderii deputaţilor PDL, Mihai Boldea, a acuzat-o pe Ada Meseşan că, în urmă cu un an, i-ar fi condiţionat apariţiile pe sticlă de plata a 1.000 de euro lunar.
"În ianuarie 2009, Ada Meseşan, care făcea acreditările din partea partidului la televiziuni, mi-a cerut 1.000 de euro pe lună să mă scoată la televizor. Am ca dovadă modelul de contract pe care mi l-a trimis pe e-mail de pe adresa personală", a declarat Boldea pentru EVZ, susţinând că a deschis subiectul de mai multe ori în partid, fără rezultate.
Deputatul PDL Marius Spânu, pe de altă parte, promovat de partid la televiziuni susţine, dimpotrivă, că nu i s-a cerut "niciodată niciun ban". "Nu m-am dus la Ada nici cu o ciocolată", susţine Spânu. Ada Meseşan nu a dorit să facă niciun comentariu.
Lăzescu: "Da, voi accepta"
Pentru ca spiritele din partid să se calmeze, PDL-iştii au fost anunţaţi ieri după-amiază că puterea îl va susţine pe Lăzescu, preşedintele GDS Iaşi şi fost membru al CA din partea PD.
"Da, voi accepta. Deşi situaţia e foarte complicată şi politic, şi economic. În plus, TVR are un deficit de percepţie nemeritat, şi acest lucru trebuie corectat, aşa cum trebuie să avem o strategie de producţie pe termen lung", a declarat pentru EVZ Alexandru Lăzescu. Dacă la TVR puterea are în mână majoritatea în CA de care depinde alegerea noului preşedinte, la Radio jocul e foarte strâns.
Promisă UDMR, şefia Radioului depinde de un vot din opoziţie. "Eu deţin votul de aur şi nu voi vota cu Demeter Istvan. Am înţeles că este un iredentist", l-a acuzat, ieri, Adrian Moise, reprezentant al salariaţilor, pe omul UDMR. Kelemen Hunor spune însă că UDMR nu renunţă: "Noi ne bazăm pe bunul-simţ al tuturor şi sperăm ca rezultatul să fie favorabil".
CONTRACTE TVR-ADEVĂRUL HOLDING
Negocierile lui Sassu, în suspensie
Noii membri ai CA al TVR sunt rezervaţi în legătură cu discuţiile începute pe 15 iunie de şeful demis al Televiziunii, Alexandru Sassu, cu trustul lui Dinu Patriciu la care urmează să se angajeze.
Negocierile dezvăluite recent de EVZ vizează promovarea pe TVR a unor emisiuni sportive, realizate în studiouri amenajate în sediul Trustului Adevărul la schimb cu promovarea emisiunilor de divertisment ale TVR în publicaţia "Click". Aflat în poll-position pentru şefia TVR, Alexandru Lăzescu se declară "în principiu reticent" în legătură cu un parteneriat al TVR cu un trust de presă privat.
"Mi se pare normal ca noul CA să ceară un audit şi pe strategie, şi pe programe. În acelaşi timp, chiar dacă sunt acte care nu sună bine, s-ar putea să existe impedimente legale în a le opri. (…) Eu, în principiu, aş fi reticent. Nu spun că ar trebui eliminat din start, dar cred că (parteneriatul cu alte trusturi - n.r.) e de evitat, cel puţin pe partea editorială", spune Lăzescu.
Reprezentant al salariaţilor, Sorin Burtea spune că poziţia sa va depinde de clauze. "Dacă sunt clauze avantajoase – pentru Eurovision, parteneriatul cu Adevărul Holding a fost benefic - sigur că poate fi continuat. Altfel, nu", a explicat Burtea.
Nominalizată de PSD, Anne Jugănaru susţine că a aflat de contracte din presă şi nu are încă un punct de vedere. "Cu certitudine voi cere să fie aduse în CA absolut toate speţele acestea", ne-a declarat aceasta. Nicoleta Nicolicea, reprezentanta UNPR, şi Cătălin Baba, nominalizat de guvern, au amânat formularea oricărei opinii până când vor vedea documentele.