Roboții sar în ajutorul lui Beethoven. Ne vom alege cu încă o capodoperă?
- Catalin Dumitrescu
- 13 decembrie 2019, 13:07
Ludwig van Beethoven a apucat să scrie, înainte de a muri, în 1827, doar câteva note din ceea ce ar fi putut fi Simfonia a X-a. Acum, însă, s-a născut o șansă nouă: o echipă de muzicologi şi informaticieni încearcă să încheie partitura cu ajutorul inteligenţei artificiale. Rezultatul va fi prezentat pe 28 aprilie 2020, la Bonn.
Echipa de informaticieni şi muzicologi încearcă să extindă această simfonie neterminată cu ajutorul unui software de învăţare automată. Programul va genera, folosind algoritmi de procesare a vorbirii, tentative de extindere a partiturii.
Proiectul a fost iniţiat de Deutsche Telekom, cu sediul în Bonn, oraşul natal al compozitorului. În afară de a fi unul dintre evenimentele de celebrare a lui Beethoven, desfăşurate pe tot parcursul anului 2020, grupul intenţionează să utilizeze această lucrare pentru a dezvolta propriile tehnologii, în special de recunoaştere vocală. ''La fel ca limbajul, muzica este formată din unităţi mici - litere sau note - care, atunci când sunt combinate, au sens''.
La prezentarea proiectului, echipa va interpreta notele scrise de Beethoven pentru Simfonia a X-a, iar inteligenţa artificială va continua partitura. În urmă cu câteva luni, primele rezultate au fost considerate prea mecanice şi repetitive, însă ultimele încercări se pare că sunt mai convingătoare.
''Responsabilii ne-au redat primele încercări. (...) Progresul (comparativ cu testele anterioare) este impresionant, deşi computerul mai are multe de învăţat, a declarat pentru AFP Christine Siegert, directorul arhivelor şi departamentului de cercetare de la Casa Memorială Ludwig van Beethoven din Bonn.
Potrivit acestei specialiste în lucrările compozitorului, opera sa ''nu poate fi distorsionată de o astfel de iniţiativă, în măsura în care ceea ce este creat nu face parte, evident, din lucrare, iar fragmentele Simfoniei a X-a sunt ele însele doar schiţe limitate''.