Roboții mărilor: Pentagonul lansează prima Dronă Oceanică, un „vânător de submarine”

Roboții mărilor: Pentagonul lansează prima Dronă Oceanică, un „vânător de submarine”

După drone, în aer, începe era flotelor navale robotizate: Departamentul american al Apărării a lansat la apă prima navă militară fără echipaj, un vânător de submarine. Experții se așteaptă ca în câțiva ani, apele Terrei să fie pline de astfel de monștri tehnologizați.

Sea Hunter este o „navă fantomă”, dat fiind că nu are echipaj. Cu o lungime de o sută de metri, aceasta este concepută pentru a detecta și urmări submarinele cu motoare diesel pe întinsul oceanelor.

Vânătorul-robot, inaugurat săptămâna trecută, reprezintă începutul unei noi ere în dezvoltarea militară: cel al sistemelor navale autonome și al modului în care armatele operează pe ape, au declarat oficiali ai Pentagonului.

Sea Hunter este primul tip de dronă oceanică, al cărei nume „tehnic” este: Anti-submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel, pe scurt ACTUV.

Scopul noului program: combinarea calităților unei nave fără echipaj cu capacitatea unei nave militare obișnuite de a se deplasa oriunde în lume, evitând coliziunile cu alte nave și respectând regulile de circulație pe mare.

Până acum, navele fără echipaj operau doar în strictă legătură cu nave-mamă, fiind teleghidate de la bordul acestora.

În programul Pentagonului se scrie:

„Sistemul ACTUV va fi prima navă fără echipaj, concepută și dimensionată atât pentru teatre de operațiuni cât și pentru desfășurare independentă, peste tot în lume.”

Sea Hunter a fost creat pentru misiuni de până la 70 de zile în mare, pentru a urmări noua generație de submarine cu motoare diesel, care reprezintă un subiect de îngrijorare pentru Pentagon.

Ne puteți urmări și pe Google News