Roboții AI suferă de demență. Cercetătorii sunt îngrijorați

Inteligența artificială AI. Sursă foto: Dreamstime

Inteligența artificială, un pericol. Cei mai avansați roboți conversaționali din lume dau semne de „demență” similare cu cele întâlnite la pacienții vârstnici, arată un studiu publicat în BMJ. Cercetătorii au testat principalele chatbot-uri folosind același test de evaluare cognitivă folosit pentru depistarea demenței la oameni, iar rezultatele n-au fost bune.

Inteligența artificială suferă de demență

Niciunul dintre chatbot-uri nu a obținut un scor perfect la testul MoCA, care evaluează memoria, atenția, limbajul și abilitățile vizuale. ChatGPT în cea mai recentă versiune (4o) a obținut cel mai bun rezultat - 26 puncte din 30, în timp ce Gemini de la Google a avut doar 16 puncte, un scor asociat cu deteriorarea cognitivă la pacienții umani.

AI, roboți. Sursa foto: dreamstime.com

Chatbot-urile nu s-au descurcat deloc la sarcinile care necesită abilități vizuale și executive, precum desenarea unui ceas sau conectarea unor puncte într-o anumită ordine. Versiunile mai vechi ale acestor programe au obținut scoruri mai slabe, exact ca pacienții mai bătrâni.

Studiul s-ar putea să-i pună pe mulți pe gânduri

Studiul s-ar putea să-i pună pe gânduri pe cei care consideră că înlocuirea medicilor cu inteligența artificială este o idee bună. Cercetătorii sugerează că în viitor, neurologii s-ar putea trezi tratând „pacienți virtuali" - programe de inteligență artificială care suferă ele însele de tulburări cognitive.

chatbot AI. Sursa foto: Pixabay

Deși chatbot-urile s-au descurcat bine la sarcinile care implică limbaj și atenție, eșecul lor în interpretarea scenelor vizuale complexe și lipsa empatiei arată limitele fundamentale ale acestei tehnologii în contextul medical, potrivit Mediafax.

Există și alte păreri

Pe de altă parte, alt studiu arată că AI îmbunătăţeşte viaţa pacienţilor cu demenţă. Pacienţii cu demenţă au spus că folosirea AI în rutina lor zilnică poate creşte încrederea în sine şi independenţa. De exemplu, aplicaţia Simon, care este în testare, foloseşte geo-tracking şi învăţarea automată pentru a oferi mementouri personalizate, cum ar fi reamintirea codului PIN atunci când utilizatorii se află la bancă.