CIMON 2 va fi sociabil cu membrii echipajului, va testa tehnologii revoluționare pentru misiunile din spațiu, unde sănătatea mintală a astronauților riscă să fie afectată din cauza izolării și a comunicării decalate cu Terra.

„Obiectivul general este a crea un însoţitor în adevărata putere a cuvântului. Relaţia dintre un astronaut şi CIMON este cu adevărat importantă (…) Încearcă să înţeleagă dacă astronautul este trist, furios, vesel şi aşa mai departe”, a declarat pentru Reuters Matthias Biniok, principalul arhitect al CIMON

Pe de altă parte, robotul este pregătit să ofere asistenţă în cazul conformismului de grup, când oamenii pot deveni iraționali, din cauză că, sub influența normelor unui grup, renunță la propriile convingeri.

„Conformismul de grup este cu adevărat periculos”, a spus Biniok. În cazuri de conflict sau neînţelegeri între astronauţi, unul dintre cele mai importante obiective ale CIMON ar fi acela de a avea rolul unui ”element obiectiv cu care poţi vorbi dacă eşti singur sau care ar putea ajuta grupul să colaboreze din nou”, a spus acesta.