Evenimentul Zilei > Economie > Ce se întâmplă cu CREDITELE ROMÂNILOR după adoptarea TAXEI PE LĂCOMIE. Evoluția indicelui ROBOR
Ce se întâmplă cu CREDITELE ROMÂNILOR după adoptarea TAXEI PE LĂCOMIE. Evoluția indicelui ROBOR

Ce se întâmplă cu CREDITELE ROMÂNILOR după adoptarea TAXEI PE LĂCOMIE. Evoluția indicelui ROBOR

Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, printr-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG), „taxa pe lăcomie”, prin care băncile plătesc un impozit pe active, dacă nivelul ROBOR aplicat creditor depăşeşte 2%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

ROBOR la trei luni a scăzut la 3,03%, faţă de 3,04%, nivelul de vineri. Pe 20 decembrie, a atins cea mai mică valoare a indicelui din ultimele şase. El a stagnat o perioadă mai îndelungată la 3,04%, conform ultimelor date primite de la BNR.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare lei cu dobândă variabilă, a rămas la 3,33%. Primele patru bănci din sistemul bancar lucrează cu dobânzi legate de indicele de referinţă Robor la 6 luni.

indicele robor

Indicele la 9 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de nouă luni, a scăzut la 3,43% de la 3,44.

Pe de altă parte, indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a rămas la 3,52%.