ROBOR a ajuns la Senat Tăriceanu, arbitru în meciul Isărescu - Zamfir

ROBOR a ajuns la Senat Tăriceanu, arbitru în meciul Isărescu - Zamfir

Tăriceanu, arbitru în meciul Isărescu - Zamfi r După două amânări și după mai multe acuzații aduse de către senatorul ALDE, Daniel Zamfir, Mugur Isărescu a fost prezent, ieri, alături de Consiliul de Administrație al BNR, la audierile Comisiilor economică și de buget-fi nanţe ale Senatului. Principala temă de discuție, la care a participat incluisv Călin Popescu Tăriceanu, deși nu era membru al Comisiei, a fost legată de indicele ROBOR

După finalizarea audierilor, situaţia a rămas ca înainte. Mugur Isărescu susţine că ROBOR nu a fost manipulat şi că poate fi stabilit doar între bănci, „dar nu este o înţelegere de tip cartelar”. În schimb, senatorul ALDE Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, a declarat că audierea guvernatorului BNR i-a întărit convingerea că Banca Centrală intervine în calcularea ROBOR şi că indicele „este o înţelegere între bănci”, interzisă de Legea concurenţei. Motiv pentru care i-a oferit lui Isărescu două cărți intitulate „România sub teroare bancară” şi „La pescuit de fraieri”.

Audierea a început cu un discurs al președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în care a declarat că nu vrea să acuze BNR, dar că are câteva suspiciuni ce trebuie clarificate mai ales că s-a demonstrat la nivel european că ROBOR poate fi manipulat.

Replici acide

Imediat după această introducere a început un schimb dur de replici între senatorul ALDE, Daniel Zamfir, și între guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Președintele Comisiei reunite l-a acuzat pe Isărescu de faptul că se comportă ca la o conferință de presă, când de fapt trebuie să răspundă la niște întrebări adresate de către membrii Comisiei. „Am o rugăminte: noi punem întrebările, dvs. răspundeţi. Vreau să discutăm despre ROBOR pentru că este prima temă de discuţie. Este una care a suscitat mare interes. Aş vrea să vă întrebăm nişte lucruri şi dvs. să răspundeţi. În legătură cu ROBOR a fost un lung şir de declaraţii ale dumneavoastră contradictorii”, i-a reproșat Zamfir lui Isărescu.

În replică, guvernatorul BNR i-a răspuns senatorului ALDE că introducerea mai lungă era necesară pentru că Zamfir nu ar fi înțeles ce este ROBOR. „Văd că aveţi nelămuriri, să vă spun ce e ROBOR, e un indice al pieţei monetare bancare. Băncile cotează între ele. Noi nu stăm într-un prepeleac şi spunem să facem cutare sau cutare, vedem care e situaţia reală monetară a fiecare bănci”, a spus, ieri, Isărescu.

Preşedintele ALDE, „moderator”

Spre deosebire de colegul său din ALDE, Daniel Zamfir, președintele Senatului a fost mult mai moderat în discuția pe care a avut-o cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. „Putem aduce lucrurile pe un culoar mai favorabil? Putem să facem ceva împreună? Nu vrem să punem doar întrebări, putem primi şi sugestii”, a transmis liderul ALDE. Pe lângă această idee, Călin Popescu Tăriceanu a ținut să puncteze asupra faptului că firmele românești sunt cele care se împrumută scump, deși ele contribuie cel mai mult la cifra de afaceri și de profit a României, spre deosebire de multinaționale.

Drept sugestie, Mugur Isărescu a declarat că Parlamentul trebuie să intervină în modificarea legislației. „Băncile sunt în concurenţă, nu putem spune folosiţi asta. Parlamentul în înţelepciunea sa să modifice OUG 50 să spună să se ia doar mediile. Este echipa tehnică a băncii şi ministerului de finanţe”, a afirmat, ieri, guvernatorul BNR. În tot acest timp, Daniel Zamfir i-a reproșat guvernatorului BNR că în urmă cu 10 ani punea presiune pe trezorieri, iar acum se plânge că nu are pârghii.

Simulări pentru modificarea ROBOR

Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu a menţionat că au loc mai multe discuţii despre modul de calcul al ROBOR. „În prezent, Comitetul Naţional de Stabilitate Macroprudenţială unde sunt reprezentate Guvernul prin MFP, ASF-ul şi BNR-ul cu câte trei persoane analizează prin experţi tehnici cum ar arăta un ROBOR calculat pe bază de tranzacţii, nu de cotaţii, şi numai aferent uneia sau alteia dintre zile, ci pe o întreagă perioadă, să punem de trei luni. E o variantă sau se pot alege şi altele în raport cu semnificaţia indicatorului, nu în mod oportunist, aşa, unde e mai mic indicatorul, dar care să reflecte mai transparent, mai obiectiv şi mai eficient situaţia din piaţă şi care indicator cu o anumită medie, bazată, repet pe tranzacţii efective, să fie baza de calcul a ratelor pentru perioada următoare în cazul persoanelor fizice”, a declarat Florin Georgescu.