Uniunea Europeană a reacționat după ce liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan a amenințat că „milioane” de migranți vor lua cu asalt Europa, în condițiile în care o criză migratorie similară celei din 2015 dă frisoane la Bruxelles.
După ce Turcia a deschis, vineri, frontierele cu Europa, mii de persoane au luat cu asalt granițele Greciei. O situație preocupantă pentru Europa, care se teme de o nouă criză migratorie, după cea din 2015.
Cancelarul german Angela Merkel a declarat că este „inacceptabil” ca Turcia să facă presiuni asupra Uniunii Europene „pe spatele refugiaților. „Nimeni nu poate șantaja UE”, a prevenit și comisarul european pentru migrație, Margaritis Schinas.
Deschiderea frontierelor de către Turcia intervine în momentul în care Erdogan caută să capete sprijin în Siria, unde a lansat o operațiune militară majoră contra forțelor lui Bashar Al-Assad.
În timp ce roiuri de drone turcești bombardează de mai multe zile regiunea Idlib (nord-vest), Recep Erdogan a declarat că speră să se ajungă la un armistițiu, în timpul discuțiilor pe care le va avea joi cu omologul său rus Vladimir Putin.
La frontiera turco-greacă mii de migranți continuă să sosească, în speranța de a o traversa, în ciuda măsurilor în forță luate de Atena (grenade lacrimogene, tunuri cu apă, prezență sporită a armatei, etc)
„De când am deschis frontierele, numărul celor care s-au îndreptat către Europa a atins sute de mii. În curând, acest număr se va exprima în milioane”, a amenințat, luni, liderul de la Ankara.
Aceste cifre sunt contrazise însă de ONU, care a raportat 13.000 de persoane la frontiera turco-greacă. Alți 1300 de refugiați au reușit să ajungă pe insulele Mării Egee iar un copil a murit în largul insulei Lesbos, după ce ambarcațiunea în care se afla, alături de 50 de migranți, s-a scufundat.
Pe de altă parte, Erdogan a acuzat Grecia că „ ucis doi migranți”, luni, și a rănit grav un al treilea, fără a-și susține acuzațiile. Anterior, Atena a calificat „fake news” un video în care se afirma că apare un sirian mort.
Ignorând protestele europenilor , președintele turc a spus că va menține deschise „ușile către Europa”. Într-un interviu telefonic cu Angela Merkel, luni seară, el a cerut „împărțirea corectă a sarcinilor” privind migranții , potrivit Ankarăi.
O întâlnire extraordinară a miniștrilor de interne ai UE va avea loc, miercuri, la Bruxelles pentru a ajuta Grecia și Bulgaria. Președintele francez Emmanuel Macron a subliniat „solidaritatea deplină” a Franței cu aceste două țări învecinate cu Turcia.
Turcia găzduiește peste patru milioane de refugiați și migranți, majoritatea sirieni.
Ankara a justificat deschiderea frontierelor prin incapacitatea sa de a face față unui nou val migratoriu, în timp ce aproape un milion de persoane strămutate de ofensiva regimului sirian la Idleb sunt masate la granița turcă.