Președintele rus, Vladimir Putin, s-a adresat,marți, națiunii pentru a avertiza asupra crizei economice profunde care va veni, anunțând măsuri suplimentare de sprijin, dar și o creștere a impozitului pe veniturile mari.
Este o primă lovitură dată cotei unice de impozitare de 13%, de care Rusia era mândră.
Vladimir Putin a anunțat, marți, că veniturile de peste 5 milioane de ruble (64.240 de euro la cursul actual) vor fi impozitate cu 15% , de anul viitor.
De asemenea, a extins ajutoarele și subvențiile pentru gospodăriile cle mai afectate de criza economică.
Aceast impozit vine și cu o săptămână înainte de un referendum constituțional care i-ar putea permite lui Putin să rămână la putere dincolo de 2024. Președintele a avertizat asupra consecințelor economice ale pandemiei, numindu-le „o provocare serioasă pentru Rusia”.
„A început o recesiune globală, o cădere a economiei globale, ale cărei consecințe și profunzime rămân de stabilit”, a spus el.
Dar Vladimir Putin s-a apucat și să laude „performanța Rusiei” în fața epidemiei: prin închiderea rapidă a granițelor, țara „a economisit timp prețios” și „a salvat zeci de mii de vieți”, a spus el, precizând că au fost efectuate 17 milioane de teste pentru Covid-19.
Rusia a înregistrat, marți, 599.705 cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 și 8.359 de decese cauzate de noul coronavirus.
Rusia a explicat cifrele sale scăzute de mortalitate, comparativ cu țările occidentale, prin faptul că a numărat doar decese a căror cauză principală, după autopsie, este coronavirusul.
Autoritățile au declarat, la sfârșitul lunii mai, că își vor revizui metodele de numărare după recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, care solicită contabilizarea cauzelor auxiliare sau a cazurilor suspecte.
De asemenea, autoritățile ruse susțin că epidemia a sosit mai târziu în Rusia, țara a avut timp să-și pregătească spitalele și să dezvolte o politică masivă de detectare.
Vladimir Putin a anunțat și noi subvenții și asistență pentru familii și întreprinderi lovite de consecințele economice ale pandemiei.
În fața creșterii șomajului, el a instruit, de asemenea, autoritățile „să ia toate măsurile necesare pentru restabilirea completă a pieței muncii în 2021”, prin reducerea șomajului la nivelul său înainte de criză, scrie France 24.
Reforma impozitului pe venit - una din sursele principale de finanţare a bugetului federal - ar urma să aducă în jur de 60 miliarde de ruble în plus la buget, a mai spus Putin, potrivit căruia această sumă va fi folosită pentru tratarea copiilor cu boli rare, scrie și Agerpres.
Cota unică de impozitare a fost una din reformele-cheie din primul mandat al lui Putin. Modificarea sa a fost evocată frecvent în ultimii ani, în sensul eliminării sau reducerii în cazul veniturilor mici.
Introducerea cotei unice în 2001„ a permis ieşirea salariilor şi veniturilor din zona nefiscalizată şi simplificarea administraţiei fiscale”, a declarat Putin.
Însă, cu „noua calitate a administraţiei, introducerea tehnologiilor digitale, a devenit posibilă distribuirea poverii fiscale în mod mai diferenţiat”, a adăugat el.