Deputaţii jurişti au decis: opt colegi au votat la două mâini. Riscă excluderea temporară de la lucrările Parlamentului
- Carmen Vintil ă
- 29 noiembrie 2011, 18:01
Opt deputaţi care au fost surprinşi de presă votând cu mai multe cartele în plenul Camerei Deputaţilor, riscă sancţiuni pe linie parlamentară, adică excluderea temporară pe o perioadă de cel mult 15 zile de la lucrările acestui for legislativ. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis că există elemente" care demonstrează că respectivii parlamentari au folosit această practică. Sancţionarea lor urmează a fi decisă de către Biroul Permanent, în condiţiile în care preşedintele Roberta Anastase s-a pronunţat deja pentru sancţionarea pecuniară, printr-o tăiere din salariu.
UPDATE 17:38: Deputaţii PDL Dănuţ Liga, Marius Dugulescu şi Valentin Rusu, social-democraţii Ciprian Luca, Ioan Stan, Gheorghe Ana şi Ion Dumitru şi liberalul Vasile Berci au fost surprinşi de jurnalişti votând în anumite şedinţe de plen atât cu cartelele proprii, cât şi cu cele ale altor colegi. Toţi deputaţii au primit invitaţii scrise pentru a participa la şedinţa comisiei. Niciunul dintre deputaţii acuzaţi că au votat multiplu nu s-a prezentat la şedinţa comisiei. "Astăzi m-am asigurat încă o dată în plus că au fost acoperite toate neregularităţile procedurale. A fost îndeplinită procedura regulamentară cu toţi colegii parlamentari şi de aceea am putut să trimitem astăzi raportul Biroului permanent", a precizat preşedintele comisiei, democrat-liberalul Daniel Buda "Din analiza documentelor anexate la dosarele depuse la Comisia Juridică se constată că există elemente care duc la concluzia că suntem în prezenţa unui vot multiplu, urmând ca Biroul Permanent să stabilească sancţiunea ce va fi aplicată în condiţiile articolului 127, alineatul 2, coroborat cu articolul 213, alineatul 1, litera e", a mai declarat Buda, la capătul unei şedinţe cu uşile închise a acestui for. Potrivit Regulamentului Camerei invocat de Buda, dispozitivul care permite deputatului accesul la mijloacele electronice de vot este personal, iar utilizarea acestuia de către un alt deputat este interzisă. Nerespectarea interdicţiei atrage aplicarea sancţiunii prevăzute la art. 213 alin. (1) lit. e), adică interzicerea participării la lucrările Camerei pe timp de maximum 15 zile. "În mod cert, este un fenomen care în opinia mea trebuie să înceteze. Vedeţi că sunt chestiuni care se petrec la nivelul tuturor partidelor. Şi nu ne convine, nici nouă nici altora, pentru că până la urmă suntem parlamentari care venim la serviciu, venim şi ne facem treaba, nici mie nu-mi convine ca din cauza unor colegi care votează la două mâini, să avem de suferit tot Parlamentul", a declarat Buda. El a arătat că nu a informat Biroul Permanent că aceşti deputaţi sunt recidivişti, dar a susţinut că votul multiplu e un fenomen care trebuie să înceteze.
"Nu poţi să sfidezi inteligenţa colegilor din Biroul permanent, în mod cert vor vedea acest lucru", a adăugat Buda. Anastase cere sancţiuni pecuniare "Acest lucru trebuie să înceteze şi nu este un lucru care să facă bine Camerei Deputaţilor, şi în general Parlamentului, pentru că aceste proceduri le găsim şi într-o cameră şi în cealaltă. E o procedură care trebuie să atragă sancţiuni şi cred că trebuie să reluăm discuţiile în ceea ce priveşte modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor spre o mai strictă coordonare, urmărirea acestui proces de vot", a spus Anastase referindu-se la amânarea de către Comisia juridică a unei decizii în cazul deputaţilor care au votat şi pentru alţi colegi. Totodată, Roberta Anastase a susţinut că deputaţii ar trebui să stea în sală în momentul în care are loc sesiunea de vot final, şi a propus chiar reluarea discuţiilor asupra modificării Regulamentului astfel încât sancţiunile acordate deputaţilor să fie înăsprite.
Preşedintele Camerei a mai spus că o soluţie ar fi ca deputaţilor care votează la "două mâini" să li se taie din salariu.
"Este şi asta o soluţie şi trebuie aplicat Regulamentul care conţine aceste lucruri", a spus Roberta Anastase.