Roberta Anastase a dat moda pe politica

Roberta Anastase a dat moda pe politica

Roberta Anastase, actual deputat in Parlamentul European, este a doua pe lista candidatilor pentru alegerile europarlamentare din partea Partidului Democrat.

Actualul deputat european puncteaza pe lista prioritatilor europene pentru Romania constructia legislativa. O alta directie importanta in politica externa este rolul pe care dorim sa-l jucam in regiunea Marii Negre. „Vrem sa fie si o regiune prospera economic, dar si una stabila si democratica”, spune Anastase.

Ea sustine ca o buna parte din interventiile in Parlamentul European s-au referit la respectarea drepturilor Uniunii si in special la drepturile romanilor care traiesc in afara granitelor tarii.

Diferente intre Bucuresti si Bruxelles

Ne puteți urmări și pe Google News

Principiile care guverneaza politica la Bruxelles este diferita de cea de la Bucuresti. „E o politica ce se face cu manusi, diplomatie si careia ii lipseste adesea sarea si piperul. In Parlamentul European nu exista putere si opozitie. Sunt doar grupuri politice si, in functie de agenda publica, se creeaza aliante. Poti fi, foarte usor, de-a lungul unei zile si la putere, si in opozitie. Exista o institutie, Institutia Compromisului. Cand nu se poate constitui o majoritate pentru trecerea unui anumit proiect, fiecare grup politic isi desemneaza un reprezentant care se asaza la o masa, iar alesii discuta pana cand ajung la un asa-numit compromis: un text pe care il agreeaza toti, pe care il sustin si care, in final, este votat”, povesteste Anastase.

Ea spune insa ca Parlamentul European este perceput de romani „nu ca o institutie de la care poate veni ajutorul, ci ca un soi de baubau. Perceptia asta poate fi schimbata in primul rand de parlamentari”, crede aceasta.

Cum se ascund greselile

Anastase spune ca la inceputul aderarii era increzatoare privind capacitatea Romaniei de a se integra in Uniunea Europeana, insa, treptat, spune ea, lucrurile nu au mers intr-o directie buna.

„La numai cateva luni de la aderare, PD a fost exclus de la guvernare, pe criterii legate de anumite interese politice. In domeniul justitiei avem un ministru care el insusi tinde sa incalce legea tot mai des. Pare sa ignore toate semnalele serioase primite de la Bruxelles. Primul-ministru, in loc sa sesizeze aceasta problema, spune ca „anumite tari au obosit”. Noi avem dreptul sa ne ascundem greselile aruncandu-le in ograda altor tari, care chiar isi fac treaba. E un gest de iresponsabilitate al guvernului, care pare ca isi joaca ultima carte in plan politic. Faptul ca Tariceanu este si presedintele PNL imi da senzatia ca nu mai doreste existenta acestui partid si dupa alegerile europarlamentare”, remarca eurodeputatul.

Guvernare ineficienta

Ea crede ca, in Romania, exista un deficit de democratie. „In mod normal, un guvern care este sustinut de 20% din parlament nu are cum sa supravietuiasca. Orice logica democratica spune ca in momentul in care fortele politice nu reusesc sa ajunga la un proiect comun, care sa insemne progresul tarii si o guvernare eficienta, sa te intorci la electorat si el sa decida drumul. Altfel, politica risca mult, iar cei care platesc sunt cetatenii si nu oamenii politici care pot gasi anumite intelegeri pe sub masa. Vedem ca nu trec legile in parlament, ca ministrii nu guverneaza in mod eficient. Si-atunci stai si te gandesti care este miza. Te gandesti ca este una legata de interesele financiare ale partidelor care guverneaza si a celor care le sustin din intuneric”, spune Roberta Anastase.

Cioroianu, incoerent

Un om politic spre care Anastase si-a indreptat cu predilectie criticile in ultima perioada este ministrul de externe, Adrian Cioroianu. „In primul rand, aceasta lipsa de coerenta in demersul facut de el sare in ochi. In al doilea rand, Cioroianu nu a avut curajul sa reformeze ministerul, lucru care costa. Adeseori, el uita ce portofoliu ocupa. Joaca prea mult in politica interna si mai putin in cea externa. Exista niste obiective pe care noi ni le-am asumat si pe care trebuie sa le urmam, dar toti cantand pe aceeasi voce. Cand iti asumi un anumit portofoliu, iti asumi reprezentarea Romaniei”, conchide Roberta Anastase.

CARTE DE VIZITA

De la Transporturi, deputat si observator la Bruxelles

> Roberta Alma Anastase s-a nascut pe 27 martie 1976.

> A absolvit Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti in 1998.

> „Inainte de ‘89, daca ma intreba cineva ce vreau sa devin spuneam ca inginer. Dupa ce am intrat la liceu, i-am anuntat pe-ai mei ca vreau sa dau la Sociologie. „OK, noi suntem alaturi de tine, daca asta iti doresti”, mi-au spus ei”.

> A studiat in Marea Britanie si in SUA sisteme democratice, toate legate de constructia sistemelor politice.

> A ocupat functia de vicepresedinte al Organizatiei de Tineret a PD intre 1997 si 2001.

> Din 2001 este vicepresedinte al Organizatiei de Femei din PD. De asemenea, ocupa functia de secretar executiv al Biroului Permanent National.

> In 2000 a fost consilier al ministrului transporturilor Anca Boagiu. 

> In prezent este deputat si observator in Parlamentul European.

Roberta Anastase si-a inceput cariera politica la varsta de 15 ani si, practic, a crescut in Partidul Democrat. Fosta participanta la Miss Univers nu s-a gandit nicio clipa sa dea politica pe modelling.

Tanara politiciana a intrat in PD, Frontul Salvarii Nationale la acea vreme, imediat dupa Revolutie. „Optiunea mea a fost legata de context si de speranta ca aceste transformari insemnau libertate de expresie”, spune Roberta, care isi aminteste momentul cand le-a dat vestea parintilor.

„Ai mei n-au stiut ca m-am inscris in partid. Am venit fericita cu carnetul acasa si le-am spus ca sunt membra FSN. N-au incercat niciun moment sa ma blocheze ori sa ma critice. Acestea au venit cand am devenit om politic. Mama este cel mai mare critic al meu”, povesteste Roberta.

Europarlamentarul spune ca momentul inceperii carierei ei a fost unul prielnic, intrucat, la acea vreme, toata lumea invata ce inseamna democratie, indiferent de varsta.

„Am ramas in mod constient si rational in politica. Optiunea pentru aceasta cariera profesionala am facut-o invatand. Mi-am dorit sa fac Facultatea de politologie. La momentul respectiv nu exista o astfel de facultate in Bucuresti si atunci am luat cartea, am citit, am vazut cu ce domenii se leaga si am optat pentru sociologie. Daca ar trebui sa aleg din nou, as avea aceeasi optiune. Am lucrat din primul an de facultate la un centru de studii politice. Permanent am incercat sa ma construiesc profesional si ca om politic, si prin activitate teoretica”, sustine Roberta.

Fosta regina a frumusetii

Castigatoare a titlului Miss Romania si participanta la Miss Univers, Roberta Anastase spune ca nu s-a gandit sa urmeze o cariera in domeniul modellingului, fiind, mai degraba, o provocare legata de perioada studentiei. Cand s-a pus problema sa ramana in strainatate pentru a lucra ca model, a refuzat. „M-a speriat numai ideea de a renunta la facultate. Mi-a fost clar ca nu asta vreau sa fac”.

Spune insa ca oportunitatea de a participa la Miss Univers i-a dat sansa de a vedea Statele Unite, la 20 de ani. „Am vazut ce inseamna democratie, atunci cand noi inca ne luptam s-o construim”, rememoreaza europarlamentarul.

Amprenta lui Basescu

Un personaj care a influentat-o si a format-o pe Roberta Anastase a fost seful statului. A lucrat direct cu acesta cand a candidat din partea Bucurestiului pe asa-numita lista de tineri a lui Traian Basescu, ramasa celebra.

„La momentul cand el vorbea despre intinerirea clasei politice, niciun alt partid nu avea aceasta tema pe agenda. Mi-a spus cateva lucruri foarte clare, pe care ca om politic trebuie sa le faci: trebuie sa rupi cateva perechi de pantofi, mergand pe strazi si stand de vorba cu oamenii. In al doilea rand nu ai voie sa te feresti de intalnirile cu ei. Traian Basescu spunea, la un moment dat, ca atunci cand oamenii trec pe strada pe langa tine ca pe langa un stalp, inseamna ca ai o problema. Ca om politic, oamenii trebuie sa te recunoasca. Ca acest lucru sa se intample, trebuie sa fii permanent in mijlocul lor. Sunt lucruri pe care astazi le vedem la seful statului si pe care noi, tinerii care am crescut pe langa el, incercam sa le aplicam”.

DE LA VATICAN

In vizita la Papa

„Am cumparat-o de la Vatican. Am fost impreuna cu colegii mei din Partidul Popular European in audienta la Papa, anul trecut, pe 31 martie. A fost o experienta unica, cu atat mai mult cu cat am reusit sa dau mana cu Papa”.

ICOANA

„Nu ma despart niciodata de ea”

„Am vizitat casa Reginei Maria de la malul marii, de pe teritoriul bulgar, acolo unde ea a trait in exil ultimii sai ani de viata. Este o femeie care m-a impresionat, un om care a ales sa-si dedice viata in primul rand oamenilor. Ea a construit o biserica mica in care se ruga. De acolo am luat aceasta iconita. Cred ca fiecare dintre noi trebuie sa-si traiasca viata tinand cont de anumite repere, de valori, iar cele religioase cred ca sunt importante”.

Sfatul Robertei Anastase

Aspectul fizic conteaza!

„Se spune despre comunicare ca 85% dintr-un discurs pe care il sustii  in fata oamenilor este influentat de comportamentul nonverbal. Conteaza cum arati, ce gesturi ai, cum te imbraci, cum te comporti, cum zambesti, cum privesti. Toate lucrurile astea sunt ceea ce inseamna comunicarea unui om politic cu oamenii. Cred ca un om inteligent, care este capabil sa transmita un mesaj in mod coerent, este mult mai usor acceptat de ceilalti”.

Fata nevazuta

Cu gandul la casatorie

> Este logodita cu Victor de opt ani. „Intentionez sa ma casatoresc, in speranta in care acest proces electoral in care intram imi va si permite acest lucru”. Pentru ca ii plac locurile romantice, si-ar dori o nunta la Sinaia.

> Roberta este interesata in special de biografii. „Acum citesc viata lui Vladimir Putin, jocurile de culise de la Moscova. Inainte de asta am citit memoriile lui Madeleine Albright si ale lui Hillary Clinton. Imi place sa inteleg anumite fenomene si prin prisma unor oameni care le-au trait. Mi-e mult mai usor asa”, spune ea.

> Ii place sa calatoreasca. Orasele preferate sunt Paris si New York. „Simt ca pulseaza fiecare colt si imi da energie”, spune ea despre New York.

> Politiciana se descurca foarte bine in trafic. „Conduc mult. Merg cu sofer doar in situatii exceptionale, altfel nu-mi place. In Ploiesti este aceeasi nebunie in trafic precum in Capitala”.