Evenimentul Zilei > Politica > Robert Turcescu și Raed Arafat, război pe Facebook! O bagă la mijloc și pe Carmen Dan
Robert Turcescu și Raed Arafat, război pe Facebook! O bagă la mijloc și pe Carmen Dan

Robert Turcescu și Raed Arafat, război pe Facebook! O bagă la mijloc și pe Carmen Dan

Supărat că dis de dimineață l-a văzut pe secretarul de stat intrând în București cu mașina cu girofarul pornit, Robert Turcescu s-a luat de Raed Arafat pe Facebook și i-a cerut ministrului Carmen Dan explicații. Raed Arafat i-a dat replica!

Deputatul Robert Turcescu i-a făcut o interpelare ministrului de Interne Carmen Dan după ce l-a observat, luni dimineață, pe secretarul de stat Raed Arafat conducând pe DN1 o mașină care aparține Direcției pentru Situații de Urgență (DSU) care avea girofarul și alarma pornite.

„În coada de mașini infernală de pe DN1 la intrarea în București aud în spate sirena unei mașini cu girofar: un Audi B300 DSU. Am crezut că e o salvare, girofarul era pornit, sirena dată la maximum. La volan, singur dar evident grăbit și enervat că trebuie să stea cu pu…ea în trafic, nimeni altul decât Raed Arafat. Îmi spune cineva și mie de ce are ăsta mașină cu girofar? Și dacă e legal să folosească girofarul pentru a-și face loc în trafic? Totul s-a întâmplat la ora 9.10. Arafat, dai niște explicații?”, a scris deputatul Robert Turcescu pe pagina sa de Facebook. Mai mult, el i-a transmis oficial ministrului de Interne Carmen Dan întrebări la care așteaptă explicații.

În replică, însă, secretarul de stat Raed Arafat explică și el, pe pagina sa de Facebook, că are dreptul legal de a conduce o mașină cu girofar și care sunt circumstanțele în care s-au petrecut „întâlnirea” de pe DN1.

„Iată explicațiile mele domnule Turcescu:

Se întâmplă să ocup o funcţie care are rol direct în gestionarea situaţiilor de urgenţă pe plan naţional. Hotărârea de Guvern nr 557 din 2016, desemnează şeful DSU comandant al acţiunii direct sau prin persoană desemnată având un rol în coordonarea situaţiilor de urgenţă deosebite şi în luarea deciziilor în ce priveşte răspunsul la aceste situaţii, mai ales când răspunsul implică resurse din afară judeţului în care are loc situaţia de urgenţă. Situaţia de azi de la Mina Uricani a fost exact o situaţie de acest gen ce necesită o coordonare şi mobilizare a unor resurse din afară judeţului Hunedoara precum şi luarea unor decizii în baza informaţiilor obţinute de la faţă locului. De când ocup această funcţie, din 2014, am utilizat semnalele de avertizare cu care este dotată maşină de serviciu pe care o am la dispoziție de maxim 5-6 ori, din care menţionez şi deplasarea la incendiul de la Colectiv şi la cel de la Bamboo, dar şi incendiul de la azilul de bătrâni unde m-am deplasat la faţa locului”, notează secretarul de stat în Ministerul de Iterne.

El îi arată deputatului care este actul normativ care-i dă dreptul să aibă la dispoziție o mașină cu semnale de alarmă. Din comentariul lui Raed Arafat aflăm și că deputatul și-ar fi manifestat nemulțumirea în trafic.

 „Conform Ordonanţei de Urgenţă 1/2014 prin care s-a înfiinţat DSU, acesta este un departament cu rol operativ. Faptul că şeful DSU se deplasează, JUSTIFICAT, utilizând mjloacele de avertizare este un lucru normal. Ce este anormal este revolta domnului deputat Turcescu când vede o maşină în misiune, indiferent cine este la volanul acesteia, care se deplasează în regim de urgenţă, acuzând, însă fără să ştie despre ce este vorba, că acesta abuzează vrând să sfideze participanţii la trafic. Mai mult, domnul deputat are obligaţia să deschidă drumul fără să claxoneze şi să gesticuleze, având dreptul ca orice cetăţean să anunţe organele de poliţie care pot verifică dacă a fost vorba de un abuza sau nu. Îl informez pe domnul deputat că de cele mai multe ori am fost claxonat şi agresat de unii conducători auto pentru că am respectat viteză legală şi regulile circulaţiei neavând obiceiul de a încalcă regulile circulaţiei. Problema domnului Turcescu este faptul că măsoară comportamentul altora cu ce ar fi făcut el astfel crezând că cei care au dotată maşina cu mijloacele de avertizare le folosesc că să ajungă mai repede la muncă. În mintea acestuia, un şef al DSU, indiferent cine este persoana, nu poate avea o urgenţă şi nu poate fi în misiune”, notează Raed Arafat.

În finalul mesajului, secretarul de stat îl și atacă pe deputat.

„Nu aş fi răspuns dacă nu ştiam câte informaţii false şi neadevăruri a răspândit domnul Turcescu în privinţa diferitelor situaţii de urgenţă încercând să inducă populaţia în eroare exact aşa cum a încercat astăzi să mă prezinte în persoană care sfidează participanţii la trafic fără să aibă minimele informaţii în această privinţă. Dacă domnul Turcescu consideră că legislaţia în privinţa deplasării în regim de urgenţă a şefului DSU nu este clară, îl rog să iniţieze un proiect legislativ prin care să rezolve această "anomalie"!”.