"Robele" acuză: "CSM ignoră recomandările Bruxelles-ului"

"Robele" acuză: "CSM ignoră recomandările Bruxelles-ului"

Un nou "război" mocneşte în justiţie, între tinerii magistraţi şi unii dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Astăzi, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a transmis forului care ar trebui să vegheze la independenţa magistraţilor şi la modul în care aceştia respectă legea o scrisoare deschisă în care avertizează că unii dintre membrii săi ignoră recomandările Comisiei Europene (CE).

Şi asta, la doar două săptămâni de la publicarea celui mai dur Raport pe justiţie de după aderarea României la Uniunea Europeană.

"La scurt timp după ce a fost dat publicităţii cel mai dur Raport pe justiţie al CE, respectiv raportul Comisiei Europene pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare, conduita unor dintre actualii membri ai CSM contravine recomandărilor explicite din cuprinsul raportului, referitoare la procedura alegerilor pentru viitorul Consiliu şi la eligibilitatea candidaţilor în cadrul acestor alegeri", arată reprezentanţii UNJR.

Concret, susţin aceştia, CSM nu a declarat eligibile pentru concurs trei posturi, ignorând astfel avertismentele Bruxelles-ului.

"Este vorba despre postul judecătoarei Ana Lăbuş şi despre cele ale procurorilor Bogdan Licu şi Graţiana Isac. Este inadmisibil ca aceşti trei magistraţi să încalce legea şi să ţină cu dinţii de aceste posturi, cu acordul colegilor lor din Consiliu", au explicat surse din magistratură.

Instanţa Supremă, în continuare la mâna Lidiei Bărbulescu

Potrivit acestora, o altă încălcare flagrantă a actului normativ care stă la baza funcţionării CSM - semnalată atât de CE, cât şi de UNJR - este anunţata intenţie a procurorului Dan Chiujdea de a candida pentru un nou mandat în Consiliu.

Nu doar problemele legate de modul "total nedemocratic" în care ar urma să se desfăşoare, în toamna acestui an, alegerile pentru un nou CSM îi deranjează pe mulţi dintre magistraţi. Ci şi lipsa unui preşedinte şi a unui vicepreşedinte la Curtea Supremă - cea mai importantă instanţă din România.

"E inadmisibil ce se întâmplă la Înalta Curte şi ce face preşedintele Traian Băsescu. Nu poţi să laşi cea mai importantă instanţă fără şef atâta timp şi, implicit, să o menţii pe acest post, ca interimar, pe Lidia Bărbulescu, pe care ştim cu toţii de ce a refuzat să o numească. E drept că, probabil, şeful statului aş teaptă ca CSM să desemneze şi un vi ce preşedinte. Iar Consiliul întârzie peste limită să facă asta", au explicat aceleaşi surse.

"Conduita unora dintre actualii membri ai CSM contravine recomandărilor explicite din cuprinsul raportului Comisiei Europene, referitoare la procedura alegerilor pentru viitorul Consiliu." UNIUNEA NAŢIONALĂ A JUDECĂTORILOR

Ne puteți urmări și pe Google News