Noi reguli pentru reducerea risipei alimentare. Ce obligații vor avea comercianții

Alimente. Sursa foto: Pixabay

În curând, România ar urma să adopte o nouă lege menită să combată risipa alimentară, prin implementarea unor politici și măsuri eficiente la nivel național.

Prin urmare, comercianții vor trebui să implementeze cel puțin două dintre strategiile pentru a reducere risipa alimentară. În absența acestora, se expun la amenzi semnificative.

Noi reguli pentru a reduce risipa alimentară

Această modificare reflectă o evoluție către reguli obligatorii, subliniind importanța reducerii risipei alimentare și necesitatea unei acțiuni concrete din partea tuturor părților implicate.

Prin implementarea unor standarde și măsuri specifice, legea vizează diminuarea cantității de alimente aruncate și promovarea unei gestionări mai responsabile a resurselor alimentare.

Adoptarea acestei legi privind risipa alimentară va marca un progres semnificativ și va contribui la încurajarea unei utilizări mai eficiente și mai durabile a alimentelor în întreaga țară.

Risipa alimentară. Sursa foto: Steve Meddle | Dreamstime.com

Cu ce obligații vine noua lege

Conform noilor prevederi, autoritățile publice vor fi responsabile pentru implementarea măsurilor de minimizare a risipei alimentare în gestionarea produselor alimentare în activitatea lor.

De altfel, operatorii economici vor fi obligați să adopte cel puțin două dintre strategiile stabilite de lege înainte de a arunca alimentele.

De asemenea, se va dezvolta o platformă online administrată de Ministerul Agriculturii, unde operatorii economici vor fi obligați să raporteze informații referitoare la alimentele aruncate sau salvate.

Prin noua lege privind risipa alimentară se urmărește reducerea birocrației, facilitând accesul asociațiilor la alimente care nu sunt foarte perisabile.

De asemenea, se va elabora o strategie națională de combatere a risipei.

Tone de alimente sunt aruncate zilnic la gunoi

Conform declarațiilor inițiatoarei proiectului, zilnic, în România, mii de copii merg la culcare flămânzi, în timp ce cantități masive de alimente sunt aruncate.

Mâncare. Sursa foto: Dreamstime.com

„Veste bună din Parlament! Proiectul privind reducerea risipei alimentare a primit astăzi ultimul raport favorabil şi se îndreaptă spre vot săptămâna următoare!!

Am inițiat acest proiect, alături de Florin-Alexandru Alexe, Bogdan Ivan şi Miklós Zoltán, pentru a reuşi împreună să ducem tonele de alimente care se aruncă din magazile, restaurante, instituții publice acolo unde e nevoie de ele”, a scris Diana Buzoianu pe Facebook.