Rise Project: Spitalele prietenilor și rudelor primarului Sorin Oprescu

Rise Project: Spitalele prietenilor și rudelor primarului Sorin Oprescu

Un spital din București a fost preluat anul trecut de prietenii și rudele primarului Sorin Oprescu de la un clan de interlopi turci. Deşi imobilul în care funcţionează Spitalul Metropolitan aparţine unor instituții subordonate Primăriei Capitalei, fusese închiriată de-a lungul anilor unor afaceriști controversați.

Potrivit Rise Project, până în 2014, în aceeași clădire, a funcționat timp de trei ani un spital privat de oftalmologie – “Europe Eye”. Inaugurat în 2011, cu mare fast, în prezența premierului Emil Boc, spitalul a fost închis trei ani mai târziu, după ce unul dintre acționari, Basar Hacisuleymanoglu, a fost arestat. Acesta era anchetat încă din 2007 de Poliția din Istanbul ca lider al unui clan interlop local, din care mai făcea parte și tatăl său. Autoritățile turce i-au cerut extrădarea în 2013 pentru omor calificat, constituire de grup infracțional organizat, șantaj, jaf, lipsire de libertate, amenințare, fals în înscrisuri private.

Spitalul Metropolitan a devenit un punct comun de interes pentru familia lui Oprescu, sponsorii săi din campaniile electorale și beneficiarii privați ai unor contracte de milioane de euro cu spitalele subordonate Primăriei Capitalei.

Afacerea medicală este controlată de un offshore cipriot, înregistrat pe numele unor consultanți locali, și administrată de fratele lui Sorin Oprescu, Gelu Dorin Oprescu. Acesta din urmă a înfiinţat anul trecut Medicable Life Hospital ca să gestioneze spitalul Metropolitan din Bucureşti. Fratele primarului mai este partener în alte două clinici private “Academica” din București, alături de Sorin Oprescu și de fiul acestuia.

Andrei Gagea, sponsor important al lui Sorin Oprescu în a doua campanie pentru Primăria Capitalei, este directorul spitalelor “Academica” pe care le deține familia Oprescu. Acesta a reprezentat de altfel firma offshore care deține pachetul majoritar din noul spital “Metropolitan”.

Un alt sponsor al primarului Oprescu și acționar minoritar în afacerea spitalului, Luana Mădălina Titacu, a câștigat contracte de zeci de milioane de lei cu spitalele din Capitală care se află în subordinea primarului general.

Imobilul din Calea Serban Vodă nr 95-101, unde funcționează spitalul, are o suprafață construită de peste 6000 mp și se află în proprietatea Municipiului București. Încă din 1991, clădirea a ajuns obiectul unei afaceri imobiliare care leagă mai multe grupări de interese.

Rise Project trece în revistă istoricul clădirii în care funcţionează azi Spitalul Metropolitan:

  • În 1991, firma Sancomplex SRL a preluat gestiunea clădirii de la Regia Națională de Apă.
  • Din 2002, Regia de Apă este înlocuită ca parte în contract de către ALPAB, subordonată Primăriei Capitalei.
  • În noiembrie 2009, firma Sancomplex încheie la rândul ei un acord de exploatare imobil cu European Eye Center, firma familiei Hacisuleymanoglu.
  • În februarie 2014, după extrădarea lui Basar Hacisuleymanoglu, European Eye Center cedează drepturile și obligațiile din contractul cu Sancomplex, controlată de Iulian Tudor (un afacerist apropiat de Dorin Cocoș) către o companie înființată cu doar o lună înainte. Aceasta firmă aparține tot unui cetățean turc și poartă numele de Prestige Projekt SRL.
  • În aceeași zi, Prestige Projekt SRL încheie un contract de subînchiriere cu Medicable Limited, offshore-ul din Cipru care deține 80% din clinica adminsitrată de Gelu Dorin Oprescu.