Riscurile lui Tariceanu

Riscurile lui Tariceanu

Amenintati ca nu vor mai fi la putere peste o luna, liberalii cauta solutii de supravietuire politica.

 Daca unii lideri ai partidului vorbesc despre introducerea unor elemente de stanga in programul de guvernare, in speranta de a imbuna PSD, altii s-au resemnat cu gandul opozitiei. O posibila solutie de relansare a partidului, in opozitie, este insa inlocuirea lui Calin Popescu-Tariceanu de la conducerea PNL.

Ajustarea programului de guvernare

Anuntul PSD ca va depune o motiune de cenzura pare a-i fi luat prin surprindere pe liderii PNL. „Geoana se vrea vicepremier si vrea mai multe posturi pentru PSD in guvern, dar noi nu suntem de acord”, ne-a declarat un lider PNL. Liberalii nutreau ieri speranta ca PSD va face pasul inapoi, in sensul ca motiunea sa fie depusa, dar sa nu treaca la votul secret.

Calculul are in vedere disponibilitatea PNL de a accepta o serie dintre pretentiile social-democratilor, mai putin cooptarea in guvern. „Ce ar avea de castigat PSD daca ar proceda in acest fel? Suntem de acord sa prindem elemente de stanga in programul de guvernare, mai ales ca astfel de elemente exista deja, pentru ca atunci cand ne-am aliat cu PD era partid de stanga”, ne-a declarat secretarul general al PNL Dan Motreanu. Concret, a precizat el, „fiecare ministru se va prezenta la comisia de resort si va accepta ajustari ale programului sau si de la PSD”.

Deocamdata, liberalii incearca sa contraatace, afisand o atitudine responsabila fata de amenintarile PSD. „In ziua in care se va discuta motiunea de cenzura vom pune pe site-ul guvernului bugetul pe 2008 pentru a arata ca avem solutii, dar raspunderea pentru trecerea bugetului prin parlament va reveni noului executiv. Nu vom fi in sala la votarea noului guvern, nu vom vota bugetul”, este strategia gandita de unul dintre apropiatii lui Tariceanu.

Negocierile cu PSD, punctul slab

Liberalii se gandesc insa serios si la opozitie, mai ales ca oferta pe care o au nu modifica actuala situatie din relatia cu PSD, care e tot mai nemultumit. Daca motiunea de cenzura va trece, iar Tariceanu va fi debarcat din functia de la Palatul Victoria, situatia s-ar putea repeta si la nivelul partidului.

Premierul este vulnerabil pentru ca negocierile cu PSD s-au purtat in special prin finul sau Bogdan Olteanu, dar si pentru ca a introdus in executiv ministrii care au tras partidul in jos la capitolul imagine.

Schimbarea lui Tariceanu nu este insa programata a fi una brusca. Mai ales ca, doar cu cateva zile inainte ca PSD sa-si depuna motiunea de cenzura, liberalii si-au programat la Neptun o sedinta a Delegatiei Permanente in care vor transmite un mesaj de unitate si sustinere a actualului premier.

Crin Antonescu sta la panda Un potential adversar al sau este vicepresedintele Crin Antonescu, despre care unii liberali sustin ca isi calculeaza deja momentul de atac. El s-a ferit din rasputeri sa fie asociat cu guvernul Tariceanu II. A refuzat sa faca parte din executiv si a plecat la Paris la votarea listei ministrilor.

In plus, la sedinta din parlament cand a fost votat noul executiv a transmis un avertisment catre Tariceanu: „Va trebui sa fiti vigilent, si sa fim cu totii, la faptul ca nu orice spune presedintele Traian Basescu din populism si interes partizan inseamna ca nu este adevarat”.

„Nu este exclus ca interese ilegitime democratic, transpartinice, sa se ascunda azi, eventual, in spatele unui vot pe care cabinetul dumneavoastra il primeste. Aveti datoria de a nu face nici cea mai mica concesie vreodata unor astfel de interese”, a spus Antonescu de la tribuna parlamentului.

De asemenea, un posibil adversar este Ludovic Orban, avantajat de faptul ca a propus, acum cateva luni, trecerea partidului in opozitie. El a votat impotriva listei guvernului in Biroul Politic.

TACTICA

UDMR invita PSD la negocieri

UDMR vrea sa negocieze cu PSD conditiile in care social-democratii ar acorda sprijin actualului guvern condus de Calin Popescu-Tariceanu. „Am propus sa incerce sa-si clarifice statutul - de exemplu, statutul de partid de opozitie care sustine punctual, pe baza unor conditii, guvernul, in mod declarat, deschis, inclusiv declararea conditiilor. Sau nu, si atunci sa inainteze o motiune de cenzura, sa mergem pe alegeri anticipate”, a declarat ieri presedintele UDMR, Marko Bela.

Liderul Uniunii a spus insa ca nu crede intr-o formula de guvernare UDMR-PNL-PSD, cu un premier social-democrat. Deocamdata insa, PSD nu mai pare dispus la negocieri de tipul celor propuse de Marko si se declara neclintit in decizia de a depune motiunea de cenzura. „Anuntul motiunii nu este o cacealma. Ce s-a decis la Bran ramane valabil. Cine isi imagineaza ca deciziile Biroului Permanent sunt o joaca de copii se insala amarnic”, a declarat vicepresedintele PSD Ilie Sarbu, care nu mai da nicio sansa guvernului Tariceanu.

Cat priveste voturile din parlament, Partidul Conservator, declarat a fi in opozitie, nu va sustine motiunea de cenzura anuntata de PSD. Cel putin asta a spus presedintele partidului Dan Voiculescu. Liderul conservatorilor a afirmat ca o motiune de cenzura nu ar face decat sa genereze o noua criza politica, iar Romania nu are nevoie de acest lucru.

Potrivit lui Voiculescu, PC va sustine orice guvern care va fi de acord cu proiectele pe care le propune. Este vorba despre fondul de solidaritate de 1a pentru pensionari, blocarea evacuarii pensionarilor chiriasi din casele nationalizate si scaderea TVA-ului pentru produsele alimentare. (Florin Ciornei, Angela Sabau)

Cititi si: Premierul, sifdat de PD

Ne puteți urmări și pe Google News