Riscurile geopolitice au aruncat în aer cheltuielile militare

Riscurile geopolitice au aruncat în aer cheltuielile militare Sursa foto: dreamstime

Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace, centru de reflecție cu sediul la Stockholm (SIPRI), înființat în 1966, este un organism care studiază fenomene precum conflictele, înarmarea, controlul armelor și dezarmarea. Raportul publicat anual de SIPRI privind cheltuielile militare globale, care urmărește cursa înarmării, arată că de opt ani, marile puteri ale lumii și-au majorat fără încetare cheltuielile militare. Astfel, aceste sume au ajuns în 2022 la 2,24 trilioane de dolari, atingând un record istoric. În raportul SIPRI, această creștere a cheltuielilor militare este pusă pe seama războiului dintre Rusia și Ucraina.

Raportul publicat de SIPRI la sfârșitul lunii aprilie arată că la nivel mondial, cheltuielile militare au crescut în 2022 cu 3,7% față de anul anterior. Cheltuielile militare ale Europei s-au majorat cu 13 procente, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere de la an la an, din ultimele trei decenii. Documentul mai arată faptul că ajutoarele militare acordate Ucrainei și perceperea pericolului reprezentat de Rusia pentru țările din regiune au influențat deciziile mai multor state legate de cheltuielile militare. Anul trecut, țările care au alocat cei mai mulți bani pentru arme au fost America, China și Rusia, cheltuielile făcute de acestea reprezentând 56% din sumele alocate la nivel mondial pentru înarmare. Raportul subliniază că această creștere a cheltuielilor militare arată faptul că trăim într-o lume tot mai nesigură.

Suedia așteaptă încă acordul Turciei și Ungariei pentru a adera la NATO

Potrivit documentului SIPRI, în timp ce unele țări și-au majorat puternic cheltuielile militare în urma războiului dintre Rusia și Ucraina, alte țări și-au anunțat de pe acum planurile de a-și crește aceste cheltuieli în următorii 10 ani. Nu trebuie să ne uimească faptul că țările care și-au crescut cel mai mult cheltuielile militare sunt statele vecine sau aflate în apropierea Rusiei. De exemplu, Finlanda și-a majorat cu 36% creșterile, Lituania cu 27%, Suedia cu 12% și Polonia cu 11%. În plus, odată cu războiul dintre Rusia și Ucraina, țările nordice Finlanda și Suedia au renunțat la vechea politică a neutralității iar în mai 2022 au solicitat să adere la NATO. Finlanda a încheiat în aprilie procesul de aderare și a devenit membră NATO iar Suedia așteaptă încă acordul Turciei și Ungariei pentru aderare.

Chiar dacă raportul SIPRI arată că războiul dintre Rusia și Ucraina este motivul pentru care a fost depășit în 2022 recordul istoric al cheltuielilor militare la nivel mondial și chiar dacă este ușor de înțeles că un conflict fierbinte și un război într-o regiune critică a Europei au determinat țările din Europa Centrală și de Est să ia decizii privind majorarea cheltuielilor militare, raportul menționează totodată faptul că tensiunile care au escaladat în zonă din 2013 au potențat de aproape 10 ani îngrijorările acestor țări. Aceste țări, care în marea lor majoritare au fost mai demult membre ale Blocului Estic, și-au majorat de peste două ori cheltuielile militare din 2014, când Rusia a anexat Crimeea., potrivit sabah.com.tr

Ne puteți urmări și pe Google News

Din acest motiv, tehnologia "națională și locală" pe care Turcia a dezvoltat-o în ultimii 10 ani în industria de apărare, mai ales realizarea de drone dar și alte arme și dispozitive militare, arată clar ce strategie corectă a adoptat țara noastră. În același timp, achizițiile de drone (cu sau fără arme), cum a fost cel mai recent cazul României, confirmă veniturile de miliarde de dolari pe care Turcia le-a obținut din exporturile industriei de apărare.

Desigur, raportul confirmă și faptul că Rusia își majorează cheltuielile militare. În 2022, Rusia și-a majorat aceste cheltuieli cu 9,2%, ajungând la 86,4 miliarde de dolari. Suma echivalează cu 4,1% din venitul național al Rusiei pe 2022. În anul anterior, procentul era de 3,7%.

Tabloul prezentat de raport subliniază că Turcia trebuie să continue fără încetare să își dezvolte industria de apărare "națională și locală".

(Autor Kerem Alkin - Traducere Rador)