Riscurile din spatele furturilor de energie

Riscurile din spatele furturilor de energie

Branșamentele ilegale pot genera fluctuații de tensiune care distrug echipamentele electrocasnice. Mai mult, localități întregi pot rămâne fără curent electric.

Cei care se branșează ilegal la sistemele de alimentare cu energie electrică sau gaze naturale nu doar că își pun în pericol viețile și locuințele, dar pot crea pagube pe zone foarte mari. „Pierderile se propagă în lanț. Numai pe zona de sud, datele arată pierderi la distribuitori de milioane de euro”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Companiilor de Utilități din Energie.

Localități în pericol

Spre exemplu, dacă se fac branșamente ilegale, rețeaua este suprasolicitată, astfel că se pot arde transformatoare și zeci de localități să rămână fără curent electric. Pe cale de consecință, consumatorii corecți se vor trezi că li se ard frigiderele sau televizoarele, din cauza fluctuațiilor de tensiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din păcate, deși se pedepsesc cu închisoarea, furturile de energie și de echipamente din rețelele de distribuție s-au intensificat în ultimii ani, iar hoții sunt greu de prins. „Dacă au scăpat o dată, vor încerca din nou, chiar dacă își pun viața în pericol”, subliniază Silvia Vlăsceanu.

Furturi pe bandă rulantă

Statisticile întocmite de furnizorii de energie și de poliție arată o situație alarmantă. În primele trei luni ale acestui an, față de același interval din 2013, se remarcă o creștere cu aproximativ 60% a cantității de energie sustrasă, potrivit datelor furnizate de CEZ România. De asemenea, numărul celor suspectați că fură este enorm, raportat la totalul clienților. Astfel, din cei aproape 1,4 milioane de consumatori casnici deserviți de companie, există suspiciuni de sustragere de energie electrică în cazul a 77% dintre aceștia. Nici în cazul altor companii energetice situația nu este mai bună.

În urma unor acțiuni de control efectuate numai în București, în perioada 17-28 martie, reprezentanții Enel Distribuție Muntenia, împreună cu polițiștii, au descoperit peste 200 de infracțiuni de furt de energie electrică. În 2013, Enel a înregistrat la nivelul consumatorilor casnici pierderi ca urmare a branșamentelor ilegale în valoare de circa 5% din energia distribuită, ceea ce reprezintă un impact negativ de aproximativ 20 de milioane de euro în veniturile și EBITDA companiei.

Trei ani de pușcărie

Legea prevede că deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea funcționării echipamentului de măsurare a energiei electrice livrate ori modificarea fără drept a componentelor instalațiilor energetice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, potrivit Poliției Române. Totodată, executarea sau folosirea de instalații clandestine, în scopul racordării directe la rețea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.