Impozitul pe casă. Riscurile proprietarilor de locuințe
- Iulia Moraru
- 20 septembrie 2023, 07:03
Toată lumea își dorește să aibă mereu un adăpost asigurat. Astfel că, majoritatea românilor își plătesc cu promptitudine impozitul pe locuință, pentru a se asigura că nu vor avea parte de repercusiuni. Însă, ce se întâmplă dacă nu se plătește impozitul.
Dacă omiteți să plătiți la timp impozitul pe casă, este posibil să vă confruntați cu penalități financiare și chiar cu o amendă.
În România, aproape 95-96% din populație deține cel puțin o locuință, chiar dacă mulți încă mai au rate de plată pentru acestea. Numărul proprietarilor de locuințe este mult mai mare decât media din Uniunea Europeană. Majoritatea fac eforturi pentru a-și păstra locuințele, inclusiv achitarea la timp a impozitului pe casă.
Riscuri legale pentru proprietarii care nu plătesc impozitul pe casă
În plus, este important să țineți cont că dacă nu vă achitați impozitul pe casă în mod regulat și situația devine o practică obișnuită, există riscul de a fi acuzați de infracțiuni care pot fi pedepsite cu închisoarea pentru o perioadă cuprinsă între unu și cinci ani.
Conform experților în domeniu, dreptul de a iniția executarea silită împotriva proprietarului care nu achită impozitul pe casă se prescrie în termen de cinci ani de la momentul în care acesta a fost notificat cu privire la datoria sa fiscală. Asta în cazul în care nu a efectuat plata în această perioadă.
Totuși, este important să rețineți că cei cinci ani încep să se calculeze de la încheierea anului fiscal corespunzător. Ceea ce înseamnă că nu de la momentul notificării.
Cu alte cuvinte, dacă aveți impozitul pe casă de achitat în anul 2023, statul nu va putea să inițieze măsuri legale împotriva voastră după data de 1 iulie 2029.
Data până la care se poate plăti impozitul
De obicei, impozitul pe clădiri trebuie achitat anual, în două rate egale. Prima rată trebuie plătită până pe 31 martie, în timp ce a doua rată trebuie achitată până pe 30 septembrie.
Cu toate acestea, există excepții, cum ar fi impozitul anual pe teren de până la 50 de lei. Acesta trebuie plătit în totalitate până la primul termen, cel din 31 martie.
Impozitele și taxele din București vor cunoaște o creștere începând cu anul viitor. Locuitorii Capitalei vor fi nevoiți să plătească cu 13,8% mai mult pentru diverse obligații. Impozite mai mari vor fii pe locuințe, taxa auto, parcarea sau terenurile deținute.
Această majorare este justificată în principal de autorități prin inflație și este percepută ca o măsură nepopulară.
De exemplu, pentru un apartament aflat în proprietatea unei persoane fizice, cu o suprafață utilă de 60 de metri pătrați, situat în zona fiscală A din Municipiul București, impozitul este acum 259 de lei. Anul viitor va ajunge la 295 de lei.