Evenimentul ZileiSocialRiscuri mari în spitalele din București. Ce se întâmplă cu instalațiile electrice

Riscuri mari în spitalele din București. Ce se întâmplă cu instalațiile electrice

Riscuri mari în spitalele din București. Ce se întâmplă cu instalațiile electrice
Una dintre problemele cu care se confruntă spitalele românești, construite în urmă cu zeci de ani, este cea a rețelelor electrice. Multe dintre incendiile declanșate în ultimii ani, în unități medicale, se datorează problemelor la rețeaua electrică. Subdimensionate, incapabile să susțină în funcțiune echipamentele moderne, rețelele electrice se defectează cu regularitate. Iar în unele cazuri, defecțiunile provoacă tragedii.

Rețelele electrice subdimensionate, construite în urmă cu zeci de ani, reprezintă un a dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă spitalele. Echipamentele moderne de investigație și tratament, dar și celelalte instalații, care fac să funcționeze o unitate medicală, au nevoie de resurse importante de energie electrică.

Or, în cazul în care un spital a fost construit în urmă cu 50 de ani, de exemplu, și nu a mai fost modernizat și reabilitat, rețeaua electrică face față cu dificultate. De aici și numeroasele incendii provocate de defecțiuni și scurt-circuite. Conform informațiilor publicate de Context.ro, în București funcționează un număr de 56 de spitale, Dintre acestea, nouă au instalații electrice vechi, care nu au mai fost verificate de foarte mulți ani.

Sursa citată arată că reprezentanții acestor unități medicale nu raportează eventualele probleme și preferă să le remedieze cu meseriașii proprii, angajați la întreținere. Iar în multe cazuri, aceștia, depășiți de situație, apelează la improvizații care, nu doar că nu rezolvă problema, dar cresc riscurile de producer a unei tragedii.

În Capitală, spitalele Colentina și Marius Nasta au fost singurele care au recunoscut că au probleme la sistemul de electricitate. Din numărul total de 56 de spitale, în București, reprezentanții a 40 nu au spus dacă au în derulare proceduri de reabilitare pentru instalațiile electrice.

În cazul a nouă dintre acestea, instalații electrice au fost reabilitate parțial, iar pentru șase, sistemele de electricitate au fost reabilitate complet. Un singur spital din cele analizate nu a desfășurat proceduri de modernizare și reabilitare la rețeaua electrică.

Lista spitalelor cu probleme la rețeaua electrică

Pe lista spitalelor cu infrastructură electrică veche se află mai multe unități medicale din București. În unele cazuri, instalațiile electrice nu au mai fost refăcute de la momentul dării în folosință. În alte cazuri, deși clădirile sunt vechi, au mai avut loc, totuși, intervenții de refacere a instalațiilor.

Spitalul de Obstetrică-ginecologie „Dr. Maria Burghele” din Buftea. Istalațiile electrice de la ATI nu au mai fost modernizate din 1974, anul în care a fost construit.

Institutul Clinic Fundeni din București, unde instalația electrică a fost realizată în 1957, iar de atunci nu se știe dacă au mai avut loc reabilitări.

Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino, unde instalațiile electrice au fost realizate în 1973. De la acel moment nu au mai avut loc alte proceduri de reabiltare și modernizare.

Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL Prof. Dr. Dorin Hociota, unde sistemul electric a fost realizat în 1973, iar de atunci nu a mai fost modernizat.

Spitalul Clinic Nicolae Malaxa, unde instalațiile electrice au fost realizate în 1977, fără să mai fie modernizate.

Institutul Oncologic Prof. Dr. Alex. Trestioreanu, unde sistemul electric a fost realizat în 1989 și nu a mai fost reabilitat.

Institutul Național de Neurologie și Boli Neurovasculare V. Voiculescu din București, unde instalațiile electrice au fost realizate în anul 1922, dar au fost modernizate în 2011.

Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu din București, unde anul de realizare al instalației electrice a fost 1937, în care a fost edificată clădirea. În 2016 spitalul a realizat o reabilitare parțială la sistemul electric.

Institutul de Urgență Pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu, unde instalațiile electrice au fost realizate între 1968 – 1972 și refăcute în 2010.

Spitalul Colentina are instalații electrice construite în perioada 1930 – 1940 și 1970, când se realizau pavilioanele clădirii. De atunci, acestea nu au fost refăcute integral niciodată.


Accesează: