RISCURI MAJORE pentru mediu și sănătatea populației. Peste 200 de persoane sunt CERCETATE PENAL pentru folosirea ILEGALĂ de SUBSTANȚE CHIMICE

RISCURI MAJORE pentru mediu și sănătatea populației. Peste 200 de persoane sunt CERCETATE PENAL pentru folosirea ILEGALĂ de SUBSTANȚE CHIMICE

O amplă acțiune coordonată de Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din I.G.P.R. a avut loc pe parcursul a trei luni, în toată țara. Poliția Română arată că în timpul operațiunii de depistare a neregulilor ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător, au fost confiscate peste 1,3 tone şi aproape 7.000 de litri de produse de protecţie a plantelor. Peste 200 de persoane sunt cercetate de poliţişti pentru deținerea ori folosirea ilegală a substanțelor din categoria erbicidelor, insecticidelor sau a îngrășămintelor chimice.

Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a iniţiat şi coordonat acţiunea la nivel naţional pentru prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul produselor de protecţie a plantelor, în perioada 18 martie – 30 mai a.c., transmite Poliția Română.

Acţiunea a avut în vedere modul în care sunt respectate prevederile legislaţiei în vigoare de către agenţii economici înregistraţi sau autorizaţi să efectueze operaţiuni cu produse de protecţie a plantelor, precum şi depistarea neregulilor ce pot prezenta riscuri majore de producere a unor evenimente grave pentru sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.

Pentru verificarea tuturor aspectelor prevăzute şi sancţionate de legislaţia incidentă în acest domeniu, formaţiunile de arme, explozivi şi substanţe periculoase au cooperat şi au acţionat împreună cu specialişti din componenţa diferitelor instituţii care, potrivit legii, au competenţă, atribuţii legale şi expertiză în domeniu, respectiv unităţi fitosanitare, Garda de Mediu şi inspectorate teritoriale de muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au fost controlați 1.894 de agenţi economici care efectuau operaţiuni cu acest tip de produse.

În urma activităţilor desfăşurate au fost constatate 259 de fapte de natură penală, ponderea constituind-o cele prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, respectiv 187 de infracţiuni, precum şi cele sancţionate de Noul Cod Penal privind regimul substanţelor şi preparatelor chimice periculoase, 64 de infracţiuni, opt infracţiuni fiind prevăzute în legi speciale.

În acest context s-au dispus măsuri de cercetare faţă de 201 de persoane care, sub diferite forme, sunt suspectate că au participat la săvârşirea acestor infracţiuni.

Au fost indisponibilizate în vederea confiscării 1.362 de kilograme şi 6.886 de litri de diverse produse de protecţie a plantelor.

Tot în cadrul acţiunii, pentru alte nereguli constatate, cu pericol social redus, au fost aplicate 146 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 247.810 lei.

Percheziții în Pitești

În cadrul acțiunii, pe 12 mai, poliţişti din cadrul Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat în flagrant, pe Autostrada Bucureşti – Piteşti, un bărbat care efectua operaţiuni ilegale cu substanţe chimice necunoscute. În autoturismul său se aflau 28 de cutii de carton, în fiecare cutie aflându-se zece recipiente neetichetate ce conţineau o substanţă solidă, granulată.

De asemenea, specialiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Argeş – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, au efectuat două percheziţii în municipiul Piteşti, la două adrese, pe care bărbatul le folosea ca depozite.

Astfel, au fost găsiţi 1.260 de recipienţi ce conţin aproximativ 1.300 de kilograme de substanţe chimice necunoscute, etichete inscripţionate cu numele unor produse aparţinând unor firme producătoare de substanţe chimice cu utilizare în agricultură, ambalaje utilizate la împachetarea recipienţilor, ştampile aparţinând unor firme şi aproximativ 1.100 de kilograme de sămânţă de porumb ambalată în saci.

Bărbatul a declarat că nu deţine documente legale de provenienţă a bunurilor găsite la percheziţii, iar în urma verificărilor s-a stabilit că acesta nu este persoană fizică sau juridică autorizată să efectueze operaţiuni cu substanţe periculoase şi/sau produse de protecţie a plantelor.

Prejudiciul estimat este de aproximativ 100.000 de euro.

Cercetările sunt continuate pentru identificarea tuturor persoanelor implicate privind săvârşirea infracţiunii de „producerea, deţinerea, precum şi orice operaţiune privind circulaţia produselor ori substanţelor toxice, cultivarea în scop de prelucrare a plantelor care conţin astfel de substanţe ori experimentarea produselor sau substanţelor toxice, fără drept”.

Îngrășăminte chimice contrafăcute

Pe data de 4 aprilie a.c., a fost depistat în trafic, în judeţul Bihor, un autoturism condus de un bărbat din judeţul Bihor, iar în urma verificării încărcăturii autoturismului şi a documentelor însoţitoare, s-a constatat că sunt neconcordanţe cu privire la valabilitatea documentelor şi a produselor pe care le transporta.

Astfel, au fost găsite 1.753 de recipiente cu substanţe chimice, 200 de etichete inscripţionate în limba română şi 190 de sigilii, cu diferite serii.

Bărbatul a fost condus la sediul Poliţiei Municipiului Oradea unde i-a fost întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării. Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Serviciul Arme Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J. Bihor.

articol sustinut